FunX

Hersenbloeding inspireerde Aarons coming out: "Bevrijdend om eindelijk mezelf te zijn"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Hersenbloeding inspireerde Aarons coming out: "Bevrijdend om eindelijk mezelf te zijn"

Wat zou je doen als je te horen kreeg dat je de volgende dag misschien niet haalt? Het overkwam de 29-jarige Aaron Delucoire. Een plotselinge hersenbloeding bracht hem een onvergetelijke wake-up call om zijn ware identiteit te omarmen. Inmiddels is hij make-up en drag artist en helpt hij anderen ook hun authentieke zelf te uiten.

Hersenoperatie

Het begon allemaal op zijn vijftiende, toen Aaron werd getroffen door hevige hoofdpijn die niet te negeren was. Al snel werd het duidelijk dat er iets ernstigs aan de hand was. "Het was zo pijnlijk, dat ik wist dat er iets mis was. Ik kon geen eten meer binnenhouden", herinnert Aaron zich. Na een bezoek aan de dokter bleek het goed mis te zijn: hij moest worden overgevlogen naar Colombia om daar een hersenoperatie te ondergaan. De artsen vertelden Aaron dat hij al twee hersenbloedingen had gehad en een derde hem waarschijnlijk fataal had geworden.

Wake-up call

De operatie die hij moest ondergaan, was niet zonder risico's. Er was een kans dat hij er volledig of gedeeltelijk verlamd uit zou komen of dat hij het zelfs helemaal niet zou overleven. Volledig herstel was volgens de artsen geen optie. "De gedachte die toen door mijn hoofd ging, was: wat als ik doodga? Dan heb ik geen leven geleid waar ik trots op kan zijn. Ik was niet mijn authentieke zelf." Aaron besloot toen om daar verandering in te brengen als hij de operatie zou overleven. "Dat was mijn wake-up call."

Gelukkig verliep de ingreep goed en begon Aaron met volle moed aan zijn herstel. "De hersenbloeding had de linkerkant van mijn lichaam getroffen en ik moest leren om weer te lopen en mijn linkerhand te bewegen," vertelt hij. In tegenstelling tot wat de artsen hadden gezegd, kwam Aaron er weer helemaal bovenop. Hij hield zich vervolgens aan zijn eigen belofte om zijn ware zelf niet langer te verbergen. "Het heeft even geduurd voordat ik uit de kast kwam, maar uiteindelijk voelde het ontzettend bevrijdend om eindelijk mezelf te kunnen zijn."

foto: Privéfoto

Fantasie tot werkelijkheid

Tegenwoordig heeft Aaron er zijn werk van gemaakt om anderen te helpen ook zichzelf te kunnen uiten. "Ik had eerst een kantoorbaan, maar kwam er al snel achter dat die stijve, zakelijke wereld niet voor mij was." Nadat er een cursus make-up op zijn pad kwam, wist hij zeker dat het opmaken van mensen zijn passie was.

Aaron heeft nu zijn roeping gevonden als professioneel make-up en drag artist, waarbij hij anderen helpt om hun ware zelf te omarmen en hun innerlijke wereld naar buiten te brengen. "Ik help mensen met het omarmen van bepaalde kanten van zichzelf die ze normaal gesprokenmoeten verbergen in de maatschappij. Bij mij kunnen ze hun fantasie in een safe space tot werkelijkheid brengen. Het is prachtig om te zien hoe vrij ze zich dan voelen."

foto: Privéfoto

Jezelf uiten

Als de extraverte make-up artist die Aaron is, hoopt hij dat andere mensen zich in de toekomst ook meer durven te uiten, zonder angst voor oordelen. "Het is juist mooi dat iedereen op z'n eigen manier uniek is en hoe meer je dat kunt laten zien, hoe mooier de wereld wordt, omdat er dan meer diversiteit is. In mijn ogen is een wereld waarin iedereen zich hetzelfde gedraagt, eruitziet en kleedt niet mooi."

Hij heeft ook een advies aan iedereen die er (nog) niet klaar voor is om zich volledig te uiten: "Voel je niet gedwongen om dingen te doen waar je niet aan toe bent, maar herinner je wel dat je maar één leven hebt. Als je morgen doodgaat, kun je maar beter vandaag een leven leiden waar je trots op kunt zijn. Probeer het punt te bereiken waarop je zoveel van jezelf houdt, dat jouw eigen mening over jezelf de enige is die ertoe doet en die van niemand anders."

foto: Privéfoto

Queer & Pride Amsterdam 2023

Liefde is liefde. En liefde vinden wij ontzettend belangrijk. Waarden als inclusiviteit, eerlijkheid en gelijkheid staan voorop bij FunX. Daarom is het ook zo belangrijk om te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving, waar iedereen zich gehoord en gezien voelt. Van 22 juli t/m 6 augustus vindt Queer & Pride Amsterdam 2023 plaats, waarin FunX extra aandacht besteedt aan alles rondom de lhbtqia+-gemeenschap.

Ster advertentie
Ster advertentie