FunX

Gloria (27) en Maura (25) zitten na 11 jaar nog steeds in azc: "Situatie is enorm verslechterd"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Gloria (27) en Maura (25) zitten na 11 jaar nog steeds in azc: "Situatie is enorm verslechterd"

Gloria (27) en Maura (25) zijn in 2012 vanuit Angola naar Nederland gevlucht, nadat hun vader wegens politieke redenen werd vermoord. Sindsdien leven ze in het azc in Ter Apel. Een jaar geleden sprak FunX de twee zussen over hun vluchtverleden en hun leven in het azc. Nu een jaar later blijkt hun situatie alleen maar verslechterd te zijn.

Gloria en Maura

De zussen Gloria en Maura vluchtten op 13 en 15-jarige leeftijd vanuit Angola naar Nederland, nadat hun vader werd vermoord. Hij had zich namelijk uitgesproken tegen de regering van Angola. "Het was echt gevaarlijk. Mensen kennen ons als de dochters van de politicus. Ik dacht: misschien komen ze dit ook bij ons doen. Ik was erg bang", vertelde Maura vorig jaar aan FunX over hun vluchtverleden. De twee zussen leven ondertussen al elf jaar in het azc in Ter Apel. Volgens Jamaal Ali Hussein, die goed contact met hen heeft, is hun situatie enorm verslechterd.

In de FunX ochtendshow met Fernando vertelt hij dat het niet goed met de twee zussen gaat. "Ik maak me enorm zorgen om hen, dus vandaar dat ik erbij betrokken ben geraakt. De situatie is verslechterd en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft elke kans aangepakt om hen eruit te zetten." Jamaal vertelt dat er een arts is ingeschakeld om zo samen een medische procedure te starten, vanwege de verergerde situatie van Gloria die in een rolstoel zit en last heeft van PTSS. "De situatie in Ter Apel ziet er erg slecht uit en mensen moeten buiten slapen. Daarnaast kampt Gloria ook met suïcidale gedachten door alle moeilijkheden die ze heeft meegemaakt. Haar jongere zusje Maura moet nu voor haar zorgen in het azc, maar voor haar is dat natuurlijk ook erg zwaar."

Situatie van Gloria en Maura in azc Ter Apel na 11 jaar nog steeds onveranderd

Petitie

Naast de verslechterde leefomstandigheden in Ter Apel leven de zusjes ook met de dreiging dat ze het land uit kunnen worden gezet. Daarom is Jamaal een petitie gestart om de situatie van Gloria en Maura onder de aandacht te brengen en hun uitzetting te voorkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Good Vibes Dinner

Op 20 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.

Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge nieuwkomers met een vluchtverleden dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken hoe we iets voor hen kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.

De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Ouassima. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Inez en DJ Mimi. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.

In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie