Up 2 Date

Mogelijke aanslag tijdens Pride in Wenen voorkomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mogelijke aanslag tijdens Pride in Wenen voorkomen

Gisteren heeft de Oostenrijkse politie drie jonge mannen gearresteerd vlak voor het begin van de Pride in Wenen. Volgens de inlichtingendienst zou dit een mogelijke terroristische aanval met messen of voertuigen hebben voorkomen.

In de gaten houden

De directeur van Directie Staatsveiligheid en Inlichtingen (DSN), Omar Haijawi-Pirchner, heeft tijdens een persconferentie vandaag verklaard dat de drie gearresteerde jonge mannen al een tijdlang in de gaten werden gehouden. Volgens berichtgeving van de Oostenrijkse krant Die Presse zouden ze een Oostenrijkse identiteit hebben, maar van Bosnische of Tsjetsjeense afkomst zijn.

Verdachten

De drie verdachten (14, 17 en 20 jaar oud) toonden online sympathie met Islamitische Staat (IS) en deelden extremistisch materiaal. Er waren ook aanwijzingen dat ze wapens probeerden te kopen in het buitenland. Daarnaast was één van hen al eerder in aanraking gekomen met de politie vanwege betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huiszoeking

Vlak voor het begin van de Pride deed een speciale politie-eenheid een inval in het huis van de mannen. Tijdens de zoekactie vond de politie bewijsmateriaal, waaronder wapens, gaspistolen en een sabel. Daarnaast werden mobiele telefoons en beveiligde opslagapparaten in beslag genomen. Omar Haijawi-Pirchner benadrukte dat de bezoekers van de Pride nooit in gevaar zijn geweest. De organisator van de Pride werd pas vandaag op de hoogte gebracht van de arrestaties om geen paniek te veroorzaken.

''Er mag geen ruimte zijn voor haat en uitsluiting in Wenen. Onze stad staat bekend om haar diversiteit en internationale karakter'', verklaarde burgemeester Michael Ludwig geschokt aan het Oostenrijkse persbureau APA, als reactie op het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie