Up 2 Date

Rode Kruis opent gironummer voor Syrië: bijna hele bevolking onder armoedegrens

foto: AFP | Scholier in Raqqa
  1. Newschevron right
  2. Rode Kruis opent gironummer voor Syrië: bijna hele bevolking onder armoedegrens

Terwijl je Syrië hier bijna niet meer in het nieuws voorbij ziet komen, is de situatie in het land slechter dan ooit. Syriërs kampen met de gevolgen van een burgeroorlog, een ingestorte economie, extreme droogte én een recente cholera-uitbraak. Daardoor leeft zo'n 90 procent van de bevolking op dit moment onder de armoedegrens: zij moeten rondkomen van minder dan 1,26 euro per dag, terwijl de voedselprijzen hoger dan ooit zijn. Het Rode Kruis heeft daarom een gironummer geopend om de mensen in Syrië hulp te bieden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

14,6 miljoen mensen

Volgens de hulporganisatie hebben zo'n 14,6 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Met het ingezamelde geld bieden hulpverleners van het Rode Kruis medische hulp, delen ze voedselpakketten uit en helpen ze bij het herstellen van kapotgeschoten waterinstallaties om mensen weer toegang te geven tot drinkwater. Ook helpen ze Syriërs met het verbouwen van hun eigen voedsel of het opstarten van een onderneming.

Cholera

De situatie in Syrië is al meer dan tien jaar slecht. Een cholera-uitbraak doet daar nu een schepje bovenop. In een maand tijd zijn honderden mensen besmet geraakt en al tientallen mensen overleden. Omdat de ziekte wordt overgedragen via vies water, is het volgens het Rode Kruis belangrijker dan ooit dat er toegang is tot schoon drinkwater. Bovendien hebben veel mensen geen toegang tot goede gezondheidszorg of is zelfs al een ritje naar een ziekenhuis onmogelijk.

Naar de achtergrond

Volgens directeur van het Rode Kruis Marieke van Schaik is de situatie in het land erger dan tijdens de zwaarste periode van de oorlog, zo zegt ze tegen NU.nl. Toen vluchtten al miljoenen mensen het land uit, maar ook nu zijn er in eigen land zo'n 6,7 miljoen Syriërs op de vlucht. "Het land is kapotgeschoten. Er is niet of amper elektriciteit. De watervoorziening is verstoord. Specialistische zorgklinieken en ziekenhuizen zijn verwoest."

Dat de problemen in Syrië desondanks naar de achtergrond lijken te zijn verdwenen in Nederland, is volgens van Schaik niet heel gek. Zo gaat er veel aandacht naar de oorlog in Oekraïne en bijvoorbeeld de situatie in Afghanistan. "Het is een wereld met heel veel crises op dit moment, maar wij vinden ook deze belangrijk."

Ster advertentie
Ster advertentie