Up 2 Date

Ajax speelt met naamloze shirts: "Protest tegen haat en racisme"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ajax speelt met naamloze shirts: "Protest tegen haat en racisme"

Spelers bij Ajax krijgen maandelijks wel 1500 online-haatberichten. Van racistische beledigingen tot doodwensen: voetballers van kleur krijgen er veel mee te maken. Daarom speelden de voetballers uit symbolisch protest met naamloze shirts.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naamloze spelersshirts

Op de spelersshirts van de voetballers staan drie puntjes in plaats van de namen. "Het is een wereldwijd erkend symbool dat stilte vertegenwoordigt", zegt de club. "Maar ze staan ook voor het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten en bijbehorende accounts te rapporteren." Door de haatberichten te rapporteren, proberen de spelers zich ertegen te verdedigen. Al lijkt dit vaak een hopeloze zaak. "Het is een gevoel van onmacht", zegt aanvoerder Steven Berghuis. "Je wil zo veel, maar je kan niets."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Racisme en haat

"We hebben denk ik niet de illusie dat we het oplossen. Maar zo komt er aandacht voor en misschien zullen de platforms nu zelf in de spiegel kijken", aldus Berghuis. De incidenten waarbij spelers bijvoorbeeld racistisch worden bejegend, blijven niet altijd online. Brian Brobbey werd afgelopen september nog bij de spelersbus uitgescholden door een 16-jarige FC Twente-supporter. De fan maakte apen- en oerwoudgeluiden. In mei gaf aanvoerder Berghuis zelfs iemand een behoorlijke klap, toen hij hoorde dat Brobbey racistisch werd uitgescholden.

Ster advertentie
Ster advertentie