FunX Amsterdam

Dit is hoe DYSTINCT het dak eraf blies in AFAS Live tijdens zijn wereldtournee

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Dit is hoe DYSTINCT het dak eraf blies in AFAS Live tijdens zijn wereldtournee

DYSTINCT gaf gisteren een spetterend optreden tijdens zijn concert in AFAS Live in Amsterdam. Met zijn unieke mix van Arabische en Westerse muziekstijlen blies hij het publiek omver. Dit deed hij niet alleen door middel van zijn grootste hits, maar ook door het publiek te laten ervaren hoe het eraan toe gaat op een Marokkaanse bruiloft.

De mateloos populaire hits van DYSTINCT

Het concert van DYSTINCT was onderdeel van zijn wereldtournee, die hij geeft naar aanleiding van zijn laatste album Layali, dat wereldwijd lovende recensies kreeg. Hij bracht het concert tot leven door middel van klassiekers zoals Aicha van Khaled en een aantal iconische hits van hemzelf, waaronder Ghazali, Business en Tek Tek. Daarnaast werd DYSTINCT zelfs verrast met het feit onder meer deze zijn toptracks samen één miljard streams hebben opgeleverd op Spotify. Daarbij blijft het aantal luisteraars met de dag groeien en dat is ook niet heel gek.

DYSTINCT over het succes van Arabische muziek

DYSTINCT een van de eerste Belgisch-Marokkaanse artiesten die wereldwijd is doorgebroken met een unieke mix van Frans, Arabisch en Nederlands​. Zo heeft hij met zijn hit Ghazali een wereldwijd succes geboekt, vooral in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Tijdens het concert vertelde DYSTINCT dat veel mensen echter niet in hem en zijn geloofden. "Ik zeg dit bij elke show, omdat ik het echt meen. Ze hebben heel lang tegen mij gezegd: 'DYSTINCT, nee.' Ik kreeg de hele dag 'nee' te horen. Ze vonden dat ik en mijn muziek thuishoorde in shishabars en zeiden dat ik geen zalen kon vullen met mijn muziek of wereldtournees kon geven. Maar shokran uit het diepst van mijn hart, want kijk waar we nu staan mede dankzij jullie!", aldus de 26-jarige artiest.

Video niet beschikbaar

DYSTINCT gaf het publiek de ervaring van een Marokkaanse bruiloft

DYSTINCT deelde niet alleen vol trots zijn muziek met Arabische invloeden met het publiek, maar verraste zijn luisteraars ook met een voorproefje van de sfeer op een Marokkaanse bruiloft. Zo werd er onder meer atay, oftewel Marokkaanse muntthee ingeschonken op het podium en werd er op trommels gespeeld zoals de darbouka en de bendir. Daarbij deed het publiek een cirkeldans, die vaak wordt uitgevoerd met familie en vrienden rondom het bruidspaar en werd er ook met doekjes gedanst, wat een typische Marokkaanse dansbeweging is tijdens bruiloften. Bovendien kon ook het traditionele zagharit of youyou-geluid niet ontbreken. Dit is het luide gejubel dat de bruid hoort, wanneer zij de zaal binnenkomt. Tegelijkertijd wordt er vaak een speciaal lied gezongen in het Darija (Marokkaans-Arabisch) dialect, om de schoonheid en grootsheid van de bruid te vieren. Iets wat het hele publiek herkende en overduidelijk van genoot.

DYSTINCT geeft een ode aan Palestina

Tijdens zijn concert nam DYSTINCT ook nog een moment om stil te staan bij het geweld dat de Palestijnen wordt aangedaan. Zo zei hij: "Helaas zit de wereld nu eenmaal zo in elkaar, maar wij kunnen daar verandering in brengen. Free Palestina! We vinden het niet leuk als we dit zeggen, maar wij zijn niet blind. We gaan het blijven zeggen tot het stopt." Waarna het publiek luidkeels "Free Palestina" met hem mee riep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie