FunX Amsterdam

Tuğrul maakt extreem vervuilde plekken schoon met zijn bedrijf: “Ontbonden lijken en stront”

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Tuğrul maakt extreem vervuilde plekken schoon met zijn bedrijf: “Ontbonden lijken en stront”

De meeste mensen zoeken een bijpassende baan nadat ze afstuderen van de universiteit, maar voor de 34-jarige Tuğrul Çirakoğlu lag dat net even wat anders. Na het behalen van zijn universitaire diploma begon hij zijn bedrijf Frisse Kater. Tuğrul is met zijn bedrijf gespecialiseerd in het schoonmaken van extreem vervuilde plekken. “Ontbonden lijken, stront en kilo’s bedorven vlees.”

Video niet beschikbaar

Tuğrul over het begin van zijn bedrijf

In gesprek met Gilly vertelde Tuğrul dat hij na zijn studententijd naar een baan zocht. Echter, werd hij steeds afgewezen en besloot hij het heft in eigen handen te nemen. Zo vertelde hij: “Ik ben een bedrijf gestart waarbij ik een service aanbood bij katers. Dan ging ik langs bij huizen waar de nacht ervoor een feest plaats had gevonden met zelfgemaakte broodjes. Daarnaast maakte ik die huizen ook schoon.” De winstmarges waren volgens Tuğrul niet om naar huis te schrijven. Ook vroegen mensen hem om plekken schoon te maken waar duidelijk geen huisfeest had plaatsgevonden. Daarom besloot hij uiteindelijk om zich toe te spitsen op extreem vervuilde plekken. “Vanaf dat moment wist ik wat me te wachten stond”, aldus Tuğrul.

Tuğrul maakte huis met ontbonden lichaam schoon

Tuğrul weet zijn eerste opdracht sinds de bedrijfsverandering nog goed. Hij werd toen gevraagd om een met bloed besmeurd huis schoon te maken. Naar eigen zeggen was dat destijds erg heftig voor hem. Tegenwoordig heeft de 34-jarige Tuğrul de bizarste dingen gezien. Recentelijk moest hij een huis reinigen waarin het stoffelijk overschot van een drie maanden overleden man lag. “Hij lag daar met alle ramen dicht en volle zon op zijn raam. Zijn hele lichaam was ontbonden en zijn lijkvocht was in de borden met eten naast zijn bed gedropen.”

Video niet beschikbaar

Schoonmaak van bedorven kilo's vlees

Met zijn gespecialiseerde bedrijf komt Tuğrul, naast huizen van overledenen, ook op veel andere plekken. Zo was hij laatst in een restaurant waarvan de vriescel was uitgevallen. In twee weken tijd was de hele inhoud van vlees gaan rotten. “Er zat onder andere kipsaté, garnalen en ossenhaas in die vriescel. Als dat in groten getale gaat rotten dan geeft dat heel veel ammoniak af. Ik kon door de dampen niet voor me uitkijken.” Naar eigen zeggen is het volgens Tuğrul belangrijk dat hij goed beschermd zijn werk doet. “Mijn keel zou gaan branden als ik zonder bescherming die vriescel in was gegaan.”

Ster advertentie
Ster advertentie