FunX Amsterdam

Geen paasontbijt, maar wel Suikerfeest, Divali en Pesach op Amsterdamse basisschool

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Geen paasontbijt, maar wel Suikerfeest, Divali en Pesach op Amsterdamse basisschool

De kinderen op de Amsterdamse Theo Thijssenschool schuiven dit jaar niet aan voor het paasontbijt, maar ze gaan voor de verandering iets leuks doen tijdens het Suikerfeest. Verschillende media melden dat de school het Paasontbijt inruilt voor het Suikerfeest, maar daarbij vergeten ze te vermelden dat het niet alleen een islamitisch feestje wordt. Ook het jodendom, het christendom, het hindoeïsme en het humanisme krijgen extra aandacht. En volgens een Facebookpost van de school hoort daar Internationale Vrouwendag en de Gay Pride ook bij. Op deze manier wil de basisschool meer aandacht geven aan gebruiken binnen verschillende culturen en geloven.

Voorjaarsontbijt

Het paasontbijt verdwijnt overigens niet helemaal. Op de website van de openbare basisschool staat dat ze het paasontbijt alleen voor de hogere klassen hebben laten vervallen, omdat het een groot deel van de leertijd weg zou nemen. Die tijd besteed de school liever aan het uitdiepen van een thema. De onderbouw wilde het ontbijt wel behouden, maar rond de Paasdagen en de lopende thema's kwam dat niet gelegen. Daarom heeft de school besloten om het ontbijt een ander moment in te plannen voor de onderbouw en het daarom een 'voorjaarsontbijt' te noemen.

Aandacht voor religie

De school wil de komende jaren meer aandacht schenken aan verschillende religieuze stromingen en voldoet op deze manier ook aan één van de eisen van het ministerie van Onderwijs. De islam krijgt extra aandacht rondom het Suikerfeest, maar ook het jodendom krijgt meer aandacht rondom Pesach, het christelijke geloof staat centraal tijdens het Kerstdiner, het hindoeïsme met Divali (lichtjesfeest) en tot slot wordt ook het humanisme kinderen bijgebracht.

Multiculturele samenleving

De leerlingen leren volgens de school hoofdzakelijk over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen. "We hebben er dus voor gekozen om de komende jaren steeds even aandacht te geven aan die geestelijke stromingen zodat kinderen hiervan iets meer weten en snappen waarom iemand misschien in Allah gelooft, iemand niet gelooft en de ander in meerdere goden gelooft."

Respectvol

Francesca Hand van de Theo Thijssenschool benadrukt dat ze "absoluut geen religieuze school zijn, maar een openbare school waarin iedereen welkom is, mits we respectvol met elkaar omgaan." En om respectvol met elkaar om te gaan, is kennis over verschillende waarden en normen volgens haar noodzakelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie