Amsterdam gaat schulden van jongeren deels kwijtschelden
- News
- Amsterdam gaat schulden van jongeren deels kwijtschelden
Amsterdam gaat jongeren met schulden intensiever helpen om van hun schulden af te komen. De gemeente wil onder andere de schulden die de jongeren bij verschillende schuldeisers hebben gaan overnemen. Mogelijk wordt daarbij een deel van de schuld kwijtgescholden. "Met deze nieuwe aanpak willen we jongeren de mogelijkheid geven om aan hun toekomst te bouwen", aldus de gemeente Amsterdam.
Schulden opgebouwd
Maar liefst 34% van de Amsterdamse jongeren tussen 18 en 34 jaar geeft aan schulden te hebben. Wethouder Marjolein Moorman vertelt aan AT5 dat er honderden Amsterdamse jongeren problematische schulden hebben. De schulden kunnen door uiteenlopende oorzaken zijn opgebouwd. "Het kunnen onverstandige uitgaves zijn die iemand op zijn achttiende heeft gedaan en waar je dan lang voor moet boeten."
Volgens haar kunnen schulden leiden tot verkeerde keuzes. Zo kan iemand er bijvoorbeeld voor kiezen om te stoppen met een opleiding en te werken om de schuld af te betalen: "Terwijl dat voor je toekomst op langere termijn juist averechts werkt."
Hulp
De gemeente wil de jongeren met schulden helpen door in gesprek te gaan met de schuldeisers. Als de gemeente de schulden kan overnemen, heeft de jongere nog maar bij één instantie schuld, namelijk de gemeentelijke kredietbank. Wethouder Moorman denkt dat dit de stress onder de jongeren moet verminderen.
Ook zal de jongere samen met een coach een plan opstellen waarin doelen worden opgesteld over het vinden van werk of het volgen van een opleiding. Als hij of zij de doelen behaald, zal er een deel van de schuld worden kwijtgescholden. "Hierdoor wordt de jongere gestimuleerd om het hele plan te voltooien", aldus de wethouder. Ze benadrukt wel dat de deelnemers de kwijtschelding zeker niet zomaar cadeau krijgen. "Ze moeten er veel voor doen. Maar het helpt de samenleving als de jongeren een schuldenvrije start hebben."
Proef
De gemeente wil in februari starten met een proef met 150 Amsterdamse jongeren tot 27 jaar die een schuld van minstens 3000 hebben opgebouwd. De gemeente heeft 350.000 euro per jaar vrijgemaakt voor dit project, maar verwacht dat dit bedrag zich uiteindelijk terugbetaalt. "Het voorkomt dat ze in de bijstand blijven hangen, stoppen met een opleiding of dat ze psychische hulp nodig hebben door de schuldenstress."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.