Meer meldingen van 'needle spiking' in nachtleven Amsterdam
- News
- Meer meldingen van 'needle spiking' in nachtleven Amsterdam
De politie in Amsterdam heeft de afgelopen maanden meerdere meldingen gehad van mensen die het slachtoffer zijn geworden van 'needle spiking', oftewel ongemerkt drogeren met een injectienaald. Dat meldt NOS Stories. Het zou gaan om een 'handjevol' aangiften, maar het probleem is mogelijk groter dan nu bekend is.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In de club of het café
NOS Stories spreekt van zeker drie jongeren die aangifte hebben gedaan van 'needle spiking' tijdens het uitgaan, waaronder de 21-jarige Lisa. Zij werd na een avondje in een café plots niet lekker en herinnert zich niet meer hoe ze van de ene op de andere plek is gekomen. Achteraf bleek ze beroofd. De volgende dag ontdekte ze een prikgaatje in haar nek, waarvan de huisarts bevestigde dat dit van een naald kon komen. "Ik ben meteen getest op hiv en hepatitis. Dat was stressvol, want ik dacht dagelijks: zou ik nu ziek zijn?"
Ook twee 19-jarige mannen deden aangifte van drogeren via een injectienaald. Eén van hen vertelt dat hij in een club een prikje in zijn arm voelde. "Je denkt: het zal toch niet? Maar dus wel." De politie startte een onderzoek en vroeg camerabeelden op. "Maar daar konden ze helaas niks op zien, want er gebeurt te veel in een club en de jongens die het doen zijn er handig in", aldus het slachtoffer.
Vreemd plekje op been
Vorige week deelde ook de 22-jarige Nathalie al haar ervaring met 'needle spiking'. "Ik ging met mijn vriendinnen naar een kroeg in Amsterdam. Nadat ik twee mixdrankjes had gedronken, begon ik me niet zo lekker te voelen. Alles was één waas en ik kon niet terugpraten."
Ze ging die avond naar het ziekenhuis, waarbij de artsen de indruk kregen dat ze gedrogeerd was. Toen een teamgenoot een paar dagen later tijdens het volleyballen een vreemde plek op haar been opmerkte, werd pas duidelijk wat er was gebeurd. "De huisarts vertelde me toen dat de kans heel groot is dat die plek veroorzaakt is door een injectienaald."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onduidelijk hoe vaak
In de Tweede Kamer is meer informatie gevraagd over het ongemerkt drogeren met een injectienaald. Hoe vaak het voorkomt, is nu nog onduidelijk, omdat 'drogeren' geen aparte categorie is bij de politie. Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft beloofd voor de zomer met een inschatting van het probleem te komen.
In andere West-Europese landen worden er al langer meldingen van 'needle spiknig' gemaakt. Vooral in Groot-Brittannië is dit helaas een bekend probleem. De politie onderzocht daar al meer dan 1300 aangiften. Ook in België en Frankrijk zijn tientallen verhalen bekend.