"Online ga je altijd anders met elkaar om dan in het echt"
- News
- "Online ga je altijd anders met elkaar om dan in het echt"
De digitale wereld is tegenwoordig zo verworven in ons dagelijkse leven dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen en willen. De jongeren van nu groeien op met het internet en weten ook niet hoe het zonder was. Toch doen velen zich online anders voor dan in de realiteit. Online durven we bijvoorbeeld meer te vragen aan minder bekende mensen. Maar wat als je die vragen in real life zou stellen, is dat dan opeens anders? Hoe denken jongeren over de overeenkomsten en verschillen tussen de online wereld en de werkelijkheid? In Jouw Stad Amsterdam sprak Natasja met Barbara Gemin, de oprichter van de Facebookpagina Ziekenboeg Amsterdam. Zij ontdekte namelijk dat weinig singles aan de bel durven te trekken bij hun buurtgenoten als ze ziek zijn. Haar initiatief bleek zo’n succes dat het zelfs ook in andere grote steden als Groningen en Leiden is opgepakt.
Reporter Ouassima ging in Amsterdam op pad om de meningen over online versus real life te checken. ”Ja, heel veel gaat wel via social media de laatste tijd. En ook als je in de metro zit kun je eigenlijk nooit met iemand contacten want iedereen zit in z’n eigen hokje. Maar ik vind dat je eigenlijk wel meer moet praten in het echt dan via social media.”
Dulci sprak met Kim van der Beek van de website Blixum.nl. Op deze website vind je artikelen over uitgaan, seks, school, liefde, gezondheid en werk. Blixum.nl heeft een eigen redactie, maar de bezoekers van deze website kunnen elkaar ook anoniem tips en adviezen geven. “Het is anoniemer en veiliger om online problemen te bespreken dan offline met vrienden.” Maar pas altijd op met wat je post. "Het zijn toch vreemde jongeren die jou advies geven dus wees niet té open dat het ten koste gaat van je eigen anonimiteit.”
Maar hoe maakt de media gebruik van social media? Rutger belde in Jouw Stad Utrecht met Manu van Kersbergen, artistiek leider van het Utrechts online jongerenplatform Massamedia. Volgens Manu zorgt social media voor meer interactie dan internet alleen. “Door internet wordt de drempel verlaagd om je mening te uiten waardoor communicatie makkelijker is, dus ook makkelijker om hele nare dingen te zeggen.” Meer online is een voordeel en een nadeel tegelijkertijd. “Je test ook de onderbuikgevoelens van de samenleving.”
Lees ook
FunX Amsterdam
Esko brengt ode aan Bigidagoe tijdens concert: "Moeilijkste wat ik ooit deed"FunX Amsterdam
Dit is de nieuwe en luxe woning waar Monica Geuze miljoenen voor neerlegdeFunX Amsterdam
Amsterdamse scholieren via Snapchat afgeperst: "Worden nepboetes uitgestuurd"FunX Amsterdam
Tot zes maanden cel voor verdachten van geweld tegen supporters van Maccabi Tel Aviv