FunX Amsterdam

De Amsterdamse Mikael (11) wordt 'teruggestuurd' naar Armenië: "Ik vind het heel oneerlijk"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. De Amsterdamse Mikael (11) wordt 'teruggestuurd' naar Armenië: "Ik vind het heel oneerlijk"

De Amsterdamse Mikael, geboren en getogen in Nederland, wordt door de immigratiedienst teruggestuurd naar Armenië. Dit is het land waar zijn moeder vandaan komt en waar hij zelf nog nooit eerder naartoe is geweest. Dit heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, vandaag besloten, meldt RTL Nieuws.

Mikael moet 'terug' naar Armenië

In 2019 deden Mikael en zijn moeder Gohar een aanvraag voor een verblijfsvergunning, maar deze werd afgewezen door de immigratiedienst IND. Ze gingen in hoger beroep en in 2021 oordeelde de rechtbank dat de IND de aanvraag niet had mogen afwijzen. Echter, de IND weigerde alsnog om hen een vergunning te geven. Vandaag heeft de Raad van State beslist dat Mikael wordt uitgezet naar een land waar hij nog nooit is geweest.

Asiel aanvraag en kinderpardon

Gohar vroeg veertien jaar geleden al eens asiel aan in Nederland, maar deze aanvraag werd destijds afgewezen. Ze bleef echter in Nederland en drie jaar later werd Mikael geboren. In 2019 probeerden Gohar en Mikael opnieuw asiel aan te vragen, omdat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland waren onder bepaalde voorwaarden een verblijfsvergunning konden krijgen. Dit mocht echter niet baten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mikael vertelt zijn verhaal bij FunX

Verschillende mensen hebben zich uitgesproken over deze zaak en zich hard gemaakt voor het feit dat de 11-jarige Mikael in Nederland moet blijven. Zo startte FunX-presentatrice Mahi een petitie en deed Mikael vorige maand zijn verhaal al bij Fernando. "Ik vind het heel oneerlijk. Het voelt alsof ik een bal ben die heen en weer wordt gegooid, want ik ben inmiddels al tien keer verhuisd binnen Amsterdam", zei Mikael. De jonge Amsterdammer gaf ook aan dat hij zich in Nederland helemaal thuis voelt en "dat uitzetten een onrecht is".

Video niet beschikbaar

Ophef rond besluit over Mikael

Naast Mahi en Fernando heeft burgemeester Femke Halsema zich onlangs ook uitgelaten over de beslissing. Ze benadrukte dat "Mikael een gewortelde Amsterdammer is en thuis hoort bij zijn vrienden op school". Ze roept de minister van Asiel en Migratie opnieuw op om Mikael een verblijfsvergunning te geven, aangezien de regels in dit geval te streng zijn. RTL Nieuws schrijft dat er ondanks de definitieve beslissing van de Raad van State nog andere juridische stappen ondernomen kunnen worden buiten deze specifieke procedure. Mikael en zijn moeder zouden bijvoorbeeld een nieuw beroep kunnen doen bij de minister van Asiel en Migratie of ze kunnen vragen om de zaak te herzien.

Ster advertentie
Ster advertentie