"Belastingdienst kan niet meteen zien op welke toeslagen je recht hebt"
- News
- "Belastingdienst kan niet meteen zien op welke toeslagen je recht hebt"
Blijf positief! Ook als je diep in de schulden zit. In de vorige uitzending over dit onderwerp, vertelde luisteraar Chantal (23) dat ze in de schulden terecht is gekomen door een fout van de Belastingdienst. Voor meer duidelijkheid belde Dyantha in deze uitzending van Jouw Stad Amsterdam met Renate, die bij de Belastingdienst werkt.Waarom krijg je niet eerder te horen dat je ineens een groot bedrag moet terugbetalen? En hoezo kan de Belastingdienst niet meteen zien of je ergens recht op hebt?
Juiste informatie
Volgens Renate is het in eerste instantie belangrijk dat je alle informatie goed doorgeeft als je een toeslag aanvraagt. "Als je twijfelt wat er met een bepaald onderdeel in de aanvraag bedoeld wordt, dan kan je de belastingtelefoon bellen om zo'n aanvraag te doorlopen. Als je daar niet uitkomt, zorgen zij ervoor dat je vraag binnen de organisatie wordt uitgezet."
geen zekerheid
Toeslagen zijn ervoor bedoeld om mensen te helpen met hun maandelijkse kosten en ervoor te zorgen dat ze niet in de schulden raken. Maar hoe komt het dan dat men toch in de schulden raakt?
"Je toeslag wordt berekend op basis van geschatte gegevens. Als je geen vaste baan hebt, dan weet je niet zeker hoeveel je gaat verdienen in een jaar en dus moet je een schatting maken. Als het kalenderjaar is afgelopen en je hebt je aangifte voor bijvoorbeeld je inkomstenbelasting gedaan, dan kan het soms een half jaar of langer duren voordat je inkomen goed wordt vastgesteld. Op basis daarvan kunnen we een definitieve berekening maken van jouw toeslag."
ONVERWACHTE VERRASSING
Er wordt altijd gedacht dat de Belastingdienst meteen kan zien waar je wel of geen recht op hebt. "Daar gaat gewoon een periode overheen. Het komt inderdaad vaak als een verrassing als mensen geld terugkrijgen of terug moeten betalen."
Eén ding is zeker: de slogan 'leuker kunnen we't niet maken. Wel makkelijker' kan in ieder geval blijven staan.
Zogenaamd heilig
Uit reacties in de FunX app blijkt dat luisteraars dubbele gevoelens hebben bij het interview met de Belastingdienst. "Het klinkt allemaal net zo aardig op de radio, maar heilig zijn ze niet."
Ook luisteraar Rachida belde in en vertelde haar verhaal. Ze is nog maar 21 jaar en heeft nu al rond de 20 duizend euro aan schuld.
"Ik ging het huis uit en merkte dat het meer kosten met zich meebracht dan ik dacht. Ik heb me daar echt in vergist. Verstandig met geld omgaan is me altijd gezegd, maar nooit geleerd."
Lees ook
FunX
Hoe krijg je geld terug van de belastingdienst?FunX Amsterdam
Chantal (23) zit in de schulden door fout van de BelastingdienstFunX Amsterdam
Schuldhulpcampagne #BlijfPositief gestart met wethouder Vliegenthart!FunX Amsterdam
Keizer is back met langverwachte 101Barz-sessie: "Deze sessie wordt grijsgedraaid"