Massaal de grens over tijdens lockdown: "Vooral behoefte aan gezelligheid"
- News
- Massaal de grens over tijdens lockdown: "Vooral behoefte aan gezelligheid"
Besef, Nederland zit sinds 19 december weer in een harde lockdown. Om in elk geval nog een beetje 'normaal' te kunnen leven, wijken veel Nederlanders daarom uit naar België en Duitsland waar veel nog steeds gewoon mogelijk is. Onze ooster- en zuiderburen hebben via diverse media laten weten niet blij te zijn met de enorme toestroom van Nederlanders, aangezien het aantal coronagevallen in Nederland nog steeds relatief hoog is. Het is dan ook niet voor niets dat de lockdown van kracht is, maar wat vinden jongeren van de huidige maatregelen en om welke redenen hebben ze toch besloten om de grens over te gaan? Om daar meer over te weten te komen ging FunX in gesprek met Ensa (25) en Oguilvio (30).
Ik ben gewoon helemaal kwijt hoe het voelt om onder de mensen te zijn.
Wéér een lockdown
Het nieuws over de harde lockdown sloeg in als een bom en kon rekenen op een hoop onbegrip en teleurstelling. Wederom kon er geen kerst gevierd worden met de hele familie en ondernemers zien hun omzetten verder verdampen. Daarbij opgeteld hebben velen het gevoel dat ze beperkt worden in hun vrijheid door de lockdown. De maatregelen zorgen ervoor dat mensen wellicht niet alles kunnen doen wat ze zouden willen doen. Vooral jongeren worden daar moedeloos van en kunnen het zelfs als deprimerend ervaren.
Invloed op mentale gezondheid
Dat de lockdown niet alleen impact heeft op je dagbesteding kan Ensa beamen. Ze heeft momenteel een tussenjaar van haar studie en runt een online webshop in woninginterieur. "Het heeft ook heel veel invloed op je mentale gezondheid", vertelt de 25-jarige ondernemer. Om na een lange werkdag haar hoofd te legen, gaat ze graag naar de sportschool of naar de stad. "Normaal gesproken kun je naar de sportschool om even alle stress van je werk of school eruit te sporten. Ik merk dat ik nu veel sneller moe ben en heel weinig energie heb om überhaupt naar buiten te gaan of boodschappen te doen." Ze heeft zich niet eerder zo gevoeld en mist de sociale interactie met anderen. "Ik ben gewoon helemaal kwijt hoe het voelt om onder de mensen te zijn."
Sociaal contact
Dat is voor Ensa ook de reden geweest om de grens over te gaan. Ze ging op Tweede Kerstdag naar Antwerpen om een dagje shoppen af te sluiten met een gezellig etentje in een restaurant. "Ik hou ervan om uit eten te gaan. Ik ging voorheen bijna iedere zondag uit eten met mijn ouders. Wij sparen liever mooie herinneringen dan dat we ons geld besparen." Ensa heeft tot haar zesde levensjaar in Indonesië gewoond. "Dat komt ook door mijn roots, waarin we graag samen zijn met elkaar en uitgebreid dineren. Door de huidige lockdown worden we in ons sociale contact beperkt, wat ook impact heeft op de band met mijn familie."
Het was heerlijk om weer de winkels in te gaan en te shoppen.
Motieven om de grens over te gaan
De redenen waarom mensen de grens over gaan, lopen sterk uiteen. Waar Ensa vooral het sociale contact mist en ook op mentaal vlak hinder ondervindt van de lockdown, ervaart Oguilvio de strengere maatregelen niet zozeer als een belemmering. Zijn motief om de grens over te gaan was vooral de gezelligheid. Samen met wat familieleden ging hij namelijk naar de bioscoop, aangezien de kunst- en cultuursector in Nederland op slot zit.
"We waren van plan om vorige week maandag naar de bioscoop te gaan voor de nieuwe Spider-Man-film, maar geheel onverwachts werd op 19 december de lockdown aangekondigd. Nu is het zo dat er over de film best wel wat geruchten rondgaan op het internet en ik wilde niet via sociale media erachter komen wat er in de film gebeurt. Het is tegenwoordig namelijk heel makkelijk om onbedoeld een spoiler tegen te komen. Dat wilde ik gewoon vermijden."
Geïnspireerd door TikTok
Alhoewel Oguilvio samen met wat familieleden op het idee kwam om de grens over te gaan, werd Ensa op een andere manier geïnspireerd om Antwerpen te bezoeken. Zij werd namelijk op het idee gebracht door video's op TikTok. "Daardoor besefte ik dat het niet zo ver weg was. Het is toch leuk om iets gezelligs te ondernemen op Tweede Kerstdag, dus ik ging meteen checken wie er mee wilde." Ze vond het vooral fijn om weer even gezellig te kunnen winkelen en door het centrum te wandelen. ''We zijn lekker de stad in geweest. Het was heerlijk om weer de winkels in te gaan en te shoppen. Er was ook een kerstmarkt, dus dat voelde supergezellig."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lockdown ontvluchten
Los van het bezoeken van de bioscoop, had Oguilvio niet per se de intentie om de lockdown te ontvluchten. Hij heeft dan ook het volste begrip voor het dringende advies van demissionair premier Rutte en minister De Jonge om niet af te reizen naar onze buurlanden, aangezien de besmettelijkere Omikron-variant van het coronavirus momenteel dominant is in Nederland. "Ik begrijp volledig waarom ze het niet verstandig vinden om de grens over te gaan. Er is natuurlijk een reden waarom de lockdown is ingevoerd en op het moment dat wij hier een lockdown hebben en vervolgens naar andere landen reizen, nemen we het virus met ons mee, waardoor het probleem niet wordt tegengegaan."
"Asociaal"
Ook de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, is niet blij met de enorme bezoekersstroom uit Nederland en geeft aan dat bezoekers de enorme druk op de zorg in eigen land alleen maar in stand houden. Bij NPO Radio 1 noemde ze het gedrag van Nederlanders daarom "asociaal, niet solidair en niet verstandig in tijden van een pandemie".
Belgen zijn juist blij met alle Nederlanders: "Leveren kapitalen op!"
Welkom in België
Volgens Ensa was het niet aan de winkeliers te merken dat ze in België niet op de Nederlanders zaten te wachten. ''Ik voelde me gewoon welkom. Ze waren zelfs superaardig en gaven veel tips toen we ze vroegen waar we lekker konden eten. Ook in het restaurant waren de mensen erg vriendelijk en blij.'' Ze geeft aan dat het voor de Belgische economie en ondernemers natuurlijk alleen maar prettig is. ''Vorig jaar kwamen bewoners uit onze buurlanden toch ook naar ons, toen hun land op slot zat? Ik vind het niet meer dan logisch, omdat je af en toe toch behoefte hebt om iets leuks te doen.''
Anderen niet tot last zijn
Voor Ensa geldt dat ze het niet eens is met alle maatregelen die momenteel van kracht zijn. Ondanks het feit dat ze een ander standpunt heeft, houdt ze zich wel netjes aan de regels die gelden en probeert ze rekening te houden met de zorgen van anderen. "Ik doe mijn best om het coronavirus niet verder te verspreiden. Ik heb me netjes laten testen voordat ik de grens overging en probeer me aan de regels te houden voor zover dat nodig is. Ik draag een mondkapje in de winkels en probeer gepaste afstand te houden. Dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan om anderen niet tot last te zijn."
Kijk vooral naar de leuke dingen die je kunt doen.
"Iedereen is het zat"
Het is al langer duidelijk dat het draagvlak in de samenleving voor de coronamaatregelen sterk is afgenomen. Veel mensen worden op verschillende manieren hard geraakt door de lockdown en ondanks de relatief hoge vaccinatiegraad in Nederland, duurt de coronacrisis voort. Volgens Oguilvio is het dan ook begrijpelijk dat mensen twijfelen aan het coronabeleid dat het kabinet voert. "Je merkt dat iedereen het gewoon zat is. Dat is op zich logisch, want er is bijna geen touw meer vast te knopen aan het beleid. Ik denk dat de maatregelen anders aangepakt hadden kunnen worden en dat er eerder aan de bel getrokken kon en moest worden om dit de kop in te drukken. Misschien hadden ze de vorige lockdown iets langer door moeten zetten of strenger moeten optreden om deze golf tegen te gaan."
Focus op het positieve
Hoelang de strenge maatregelen nog zullen gelden, is niet te zeggen. Het virus is namelijk allesbehalve voorspelbaar, wat maakt dat een verlenging van de harde lockdown nog altijd reëel is. Volgens Oguilvio is het daarom belangrijk om vooral de focus te leggen op het positieve. Hij adviseert mensen om bij zichzelf te raden te gaan hoe ze momenteel in hun vel zitten en na te denken over wat je zou kunnen doen om jezelf op persoonlijk vlak te laten groeien.
"Kijk vooral naar de leuke dingen die je kunt doen. Ga bijvoorbeeld een boek lezen of iets nieuws leren. Gedurende de tweede lockdown zeiden velen: 'Als je geen nieuwe skills hebt geleerd tijdens deze pandemie dan heb je echt iets fout gedaan.' Ik wil zelf niet per se zeggen dat je iets fout heb gedaan, maar kijk of je iets nieuws voor jezelf kan ontdekken. Doe iets wat je leuk vindt en waar je zelf ook baat bij hebt. Dat is wel iets wat ik anderen wil meegeven."
De grens opzoeken
Er zijn genoeg manieren om positief te blijven tijdens de pandemie en er het beste van te maken. Desondanks kan men niet ontkennen dat de lockdown impact heeft op mentale aspecten, sociale aspecten en brengt het veel discussies teweeg tussen verschillende groeperingen. De afgelopen week heeft uitgewezen dat men de landgrenzen overgaat om vooral in de behoefte te kunnen voorzien om het gezellig te hebben.
Mensen werken namelijk hard voor een goed bestaan. Voor zichzelf, maar ook voor de mensen die ze liefhebben. Om te ontspannen, belonen ze zichzelf graag met leuke activiteiten. Dat doen ze graag met de personen waar ze zich het liefst mee omringen. De coronamaatregelen zijn echter niet voor niets in het leven geroepen. Ondanks alle persoonlijke belangen, blijft het ook van belang om de regels zo goed mogelijk op te volgen. Een gedeelte van de mensen is wat dat betreft bereid om de grens op te zoeken en er misschien net overheen te gaan.
- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -
Lees ook
OMG
Café verhuist met gasten en al naar België om door te kunnen feestenFunX
Kapperszaak Barberstation roept anderen op om gezamenlijk 1 dag open te gaanUp 2 Date
Persconferentie: Nederland gaat vanaf zondag in een harde lockdownFunX
Sofia (20) liep coronabesmetting op voor herstelbewijs: "Heb nog twijfels over vaccin"