Close-up

Billy (25): "Ik combineer mijn studie met een voetbalavontuur in Amerika"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Billy (25): "Ik combineer mijn studie met een voetbalavontuur in Amerika"

"Ik wilde altijd al eens in het buitenland studeren en ontdekte op een gegeven moment dat ik dat in Amerika kon combineren met voetbal. Op de Nederlandse velden had ik al ervaring op derde divisie-niveau, dus ik waagde mijn kans. Met behulp van het Nederlandse voetbalrecruitmentbedrijf Kings Talent maakte ik een video, die zij vervolgens hebben opgestuurd naar verschillende coaches en universiteiten in de Verenigde Staten. Zo belandde ik in 2018 in de VS, waar ik nu voetbal en marketing studeer.

In Amerika speel je niet voor een club, maar voor je universiteit. Mijn eerste twee jaar speelde ik voor William Woods University in Fulton, Missouri. Dat was even wennen in het eerste half jaar. Ik dacht dat het namelijk wel goed zat met mijn Engels, maar ik merkte al snel dat ik toch wat moeite had in de klas en met het volgen van mijn voetbalcoach. Gelukkig wist ik me goed aan te passen en heb ik een succesvolle tijd gehad. Zo werd ik in mijn eerste jaar topscorer en werd ik verkozen tot beste speler én beste nieuwkomer van de competitie. Het tweede jaar ging voor mij persoonlijk goed, maar helaas presteerden we slecht als team.

Uiteindelijk maakte ik een transfer naar Central Methodist University (Fayette, Missouri). We hebben dit seizoen zowel de competitie als de beker gewonnen, waardoor we ons kwalificeerden voor het nationale kampioenschap. Dat is een mooie ervaring, omdat je tegen teams speelt uit heel Amerika. Zo reisden we bijvoorbeeld af naar Californië om daar te spelen. Ook het niveau ligt hoog, zo kunnen de meeste jongens in het nationale kampioenschap makkelijk mee in de derde divisie van Nederland. Helaas zijn we in de halve finale uitgeschakeld.

Al dat reizen en voetballen gebeurt gedurende het studiejaar, dus je moet alles zien te combineren. Je krijgt geen vrijstelling of iets. Het is belangrijk dat je je tijden goed inplant. Soms kan dat wel lastig zijn als je bijvoorbeeld drie uur in een bus moet zitten voor een wedstrijd, terwijl je diezelfde dag huiswerk moet afhebben. Gelukkig zijn de leraren flexibel en zijn ze bereid om met je mee te denken.

De prestaties op school worden goed in de gaten gehouden. Zo moet iedereen aan een bepaald gemiddelde voldoen. Als dat niet het geval is, mag je ook niet spelen. Het kan dus best streng zijn. Gelukkig heb ik het zelf nooit meegemaakt, maar ik heb wel teamgenoten gehad die een tijdje niet mochten spelen, omdat ze niet de juiste cijfers haalden.

Het sporten op universiteiten wordt in Amerika heel serieus genomen. Studeren is hier namelijk ontzettend duur, zo kan het zomaar zijn dat je per jaar 40.000 euro moet betalen. Goed zijn in een sport kan ervoor zorgen dat je je studie niet uit eigen zak hoeft te betalen. Hoe beter je in een bepaalde sport bent, hoe meer de universiteit bereid is om een studiebeurs voor je te fixen. Daarnaast kan je als 'studentatleet' zomaar eens professioneel voetballer of basketballer worden. Dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om naar Amerika te verhuizen. Ik hou ontzettend veel van reizen en dit was voor mij een ideale kans om dat te combineren met voetbal en studeren. Ook heb ik heel veel vrienden uit verschillende landen over heel de wereld gemaakt. Dat is een ervaring die je niet zomaar krijgt. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Of ik de MLS (hoogste voetbaldivisie in Amerika, red.) kan halen? Die kans bestaat zeker, want mijn universiteit staat goed aangeschreven en ik presteer goed. Maar daar ligt op dit moment niet per se mijn grootste focus op. Ik zit momenteel in mijn laatste studiejaar, dat wil ik als eerst goed afronden. Voor de rest ben ik iemand die op gevoel afgaat. Ik sluit niets uit, maar ik zie vanzelf wel wat er op mijn pad komt.

Waar ik het meest trots op ben als ik terugkijk op mijn tijd hier? Natuurlijk kan ik zeggen dat ik goed gepresteerd heb qua voetbal, maar dat is niet per se het belangrijkste voor mij. Ik ben er vooral trots op dat ik mij heb weten aan te passen in een nieuw land en dat ik hier ben gegroeid als mens. Aan iedereen die erover nadenkt om hetzelfde pad als ik te bewandelen, raad ik aan om het zeker te doen. Je beleeft hierdoor zoveel toffe ervaringen, die je door in Nederland te blijven misschien nooit zal meemaken. Het leven is kort, dus als je de mogelijkheid hebt: go for it."

- Billy (25)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie