Nanja (27): "Met ons skatepark willen we een veilige omgeving voor iedereen creëren"
- News
- Nanja (27): "Met ons skatepark willen we een veilige omgeving voor iedereen creëren"
"Ik kon me als kind urenlang vermaken als ik buiten aan het spelen was. Bij ons in Uithoorn had je maar één skatepark, dus ik had nooit gedacht dat skateboarden echt een grote hobby van me zou worden. Die passie ontstond eigenlijk veel later pas.
Na de middelbare school wist ik niet goed wat ik met mijn leven wilde doen. Ik probeerde verschillende opleidingen, maar maakte er geen een af. Toen ik na mijn derde studie opnieuw thuis kwam te zitten, kwam ik in een moeilijke fase terecht, waarin ik onder meer struggelde met mijn mentale gezondheid en last had van paniekaanvallen. Het is sociaal gezien namelijk 'niet normaal' dat je drie opleidingen niet afmaakt. Ik begon aan mezelf te twijfelen en voelde een bepaalde druk van de buitenwereld.
Skateboarden bleek toen een uitlaatklep. In een tijd waarin het op school niet lukte en ik niet lekker in mijn vel zat, was het heerlijk om buiten iets totaal anders te kunnen doen, terwijl het ook nog superuitdagend was. Tijdens het skateboarden probeer je namelijk steeds nieuwe dingen uit. Het is leuk en ontspannen, maar tegelijkertijd ga je de strijd aan om boven jezelf uit te stijgen.
Ik ben in 2018 naar Palestina gegaan om daar als vrijwilliger skateboardles te geven. Daar is uiteindelijk ook het idee voor Women Skate The World geboren. De eerste week waren er drie meiden in het skatepark in Palestina waar we lesgaven. De laatste week waren er meer dan dertig. Toen ben ik me gaan realiseren dat je je als vrouw overal kunt inzetten om andere vrouwen te empoweren, ongeacht waar je bent.
We zijn toen gaan nadenken over hoe we meer meiden en queer personen op posities kunnen krijgen waar ze verandering kunnen brengen. Ook hebben we nagedacht over hoe we lessen aantrekkelijker kunnen maken zodat er een veilige omgeving voor iedereen ontstaat. Skateboarden is namelijk niet alleen voor mannen. Wij zetten ons in om de skateboardwereld meer divers te maken, zodat iedereen zichzelf kan zijn.
We hebben onze kennis en expertise in eerste instantie ingezet bij bestaande organisaties in onder andere Athene en Amsterdam. Sinds 2020 draaien we onze eigen programma's in Amsterdam-Zuidoost en onlangs hebben we ons eigen skatepark geopend, waar we al onze programma's kunnen laten landen. We hebben nu echt onze eigen thuisbasis, waar we bijvoorbeeld skateboardcoaches kunnen trainen en waar we lessen kunnen geven.
Vrouwen en queer personen hebben niet alleen in de skateboardwereld, maar ook in de maatschappij, een minderheidspositie. Ze worden vaak minder serieus genomen en krijgen regelmatig te maken met seksisme of queerfobia. Uiteindelijk wil ik niet alleen stereotypes doorbreken in het skatepark, maar ook in de politiek. Ik merk dat ik vanuit mijn rol in het skatepark veel jongeren kan bereiken en ze kan motiveren om te stemmen op de waterschapsverkiezingen, waar ik zelf ook aan meedoe.
Een betere wereld begint namelijk bij jezelf. Wij zitten in de skateboardwereld en proberen daar als eerste verandering te brengen. Maar we hopen ook zeker dat het effect heeft op anderen buiten de skateboardwereld en we ze inspireren diversiteit te omarmen en inclusiever te denken.
Met het project New Wave geven we de voorkeur aan vrouwen, jonge meiden en queer personen, maar ook mannen zijn welkom in het skatepark. In principe staat de deur open voor iedereen, als je je maar gedraagt naar onze visie en respect hebt voor anderen. Gedurende onze activiteiten lopen er vrijwilligers rond die letten op de sfeer en onze cultuur bewaken.
Met onze programma's willen we een veilige omgeving voor iedereen creëren, zodat onze deelnemers ook weer met meer zelfvertrouwen de wereld ingaan. Hopelijk vinden ze nieuwe vrienden en krijgen ze energie van hun (nieuwe) hobby, waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn en niet bang hoeven te zijn dat ze buitengesloten of uitgescholden worden."
- Nanja (27)
Close Up
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
Close-up
Iris (20): "Ik vind het belangrijk dat meer meiden een uitstrijkje laten maken"Close-up
Gyor (29): "Met Pride Radio wil ik bijdragen aan meer queer representatie in de muziek"Close-up
Barry (16): "Het is heel mooi om als burgerhulpverlener mensenlevens te redden"Close-up
Yorbi (30): "Met mijn kledingmerk wil ik jongeren een kans bieden om zichzelf te ontwikkelen"