Close-up

Rabia (21): "Als gemeenteraadslid wil ik een stem voor jongeren zijn"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Rabia (21): "Als gemeenteraadslid wil ik een stem voor jongeren zijn"

"Ik studeer momenteel rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast werk ik als freelancer, maar ik merkte dat ik op zoek was naar wat meer diepgang naast mijn studie. Ik ben me toen gaan verdiepen in de lokale politiek en dat vond ik al snel leerzaam en leuk om te doen. Ik verdiepte mij bijvoorbeeld in statistieken en ontdekte dat jongeren de minst vertegenwoordigde groep kiezers zijn in Nederland, vooral als het gaat om regionale verkiezingen. Daarom heb ik mezelf opgegeven als kandidaat-raadslid van D66 in de gemeente Doesburg en ben ik door de algemene ledenvergadering verkozen tot nummer 2 op de kieslijst.

Vanaf het begin voelde ik me heel erg welkom bij de fractie en op het stadhuis. Ik werd met open armen ontvangen en heb het afgelopen jaar als fractie-assistente gewerkt. Daardoor heb ik voldoende tijd gehad om me te oriënteren op maatschappelijke vraagstukken die actueel zijn binnen de gemeente Doesburg. Dat bracht na verloop van tijd een zware verantwoordelijkheid met zich mee. Ik probeer zoveel mogelijk zorgen en angst van burgers weg te nemen door effectieve oplossingen te bedenken voor kwesties die spelen binnen de gemeente. Ik denk dat dit niet alleen veel heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook aan mijn kijk op het leven.

Hoewel ik het fijn vind dat ik op persoonlijk vlak kan groeien door het werk wat ik doe, vind ik het belangrijker dat ik voor en met mensen werk. Ik vind het van belang om de stem van de burger te zijn en een luisterend oor te bieden voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Het is leuk als je een zetel hebt, maar je moet er wel voor de burger zitten en weten wat er onder hen speelt. Ik geloof dat je op die manier als gemeenteraadslid pas echt een afspiegeling kan vormen van de gemeenschap.

Je ziet nog wel dat jongeren weinig interesse hebben in politiek en ik denk dat de taal die er in de politiek wordt gebruikt een barrière is voor jongeren. Ze snappen niet altijd waar het over gaat of wat er precies bedoeld wordt en hebben ook het gevoel dat ze geen vat hebben op de politiek. Ze denken dat ze met hun stem toch geen invloed uit kunnen oefenen op de dingen die voor hen belangrijk zijn. In tegendeel juist: jongeren zijn van groot belang voor de gemeenten, zij zijn immers de toekomst.

Ik denk vooral dat je op laagdrempelig niveau in gesprek moet gaan met jongeren om te achterhalen wat volgens hen belangrijk is in de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld in een jongerencentrum. Elke gemeente is namelijk anders en dat geldt uiteraard ook voor de behoeftes.

Momenteel zijn wij in de gemeente bezig met de oprichting van een jongerenraad. Daarmee hebben jongeren een stem binnen de lokale politiek en kunnen ze het college van burgemeester en wethouders adviseren. Daarnaast probeer ik zelf via sociale media jongeren aan te sporen om politiek actief te worden en de politiek ook toegankelijker te maken. Via sociale media kunnen ze direct met mij in contact komen en hoeven ze geen brief te schrijven naar de gemeente om vervolgens in spanning af te wachten op een antwoord.

Uiteindelijk hoop ik vooral dat meer jongeren zullen stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Jongeren zijn van groot belang voor de gemeenten, zij zijn immers de toekomst. Dus als je een mening hebt over zaken als uitgaan, openbaar vervoer, sport, veiligheid of school en je daar een stem in wilt hebben, weet dat je stem invloed heeft en je écht het verschil kunt maken."

- Rabia (21)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie