Xiang (29): "Het kostte tijd om mezelf en m'n naam te omarmen"
- News
- Xiang (29): "Het kostte tijd om mezelf en m'n naam te omarmen"
"Het was voor mij vroeger moeilijk om mezelf te accepteren. Ik had het idee dat ik me erg moest aanpassen aan m'n omgeving, met name door m'n biculturele achtergrond. De Chinese en Nederlandse cultuur verschillen best wel van elkaar. Wat ik van huis uit meekreeg, was anders dan de omgeving op school, bijvoorbeeld het eten, maar ook de taal en andere culturele aspecten.
Ik probeerde me op school erg aan te passen en dat ik werd gepest heeft daar ook aan bijgedragen. Kinderen wilden mijn naam niet uitspreken of deden er pesterig over. Ik voelde me dan ook niet helemaal gezien en geaccepteerd voor wie ik was. Mijn moeder heeft me als kind daarom een andere naam gegeven, Michelle. Bijna iedereen in m'n omgeving met een Chinese achtergrond heeft ook zoiets meegemaakt: ze hadden moeite met hun naam of hebben ook een andere naam gekregen.
Toen ik een jaar of achttien was, maakte ik een Facebookaccount aan en besloot ik dat ik Michelle eigenlijk helemaal niet bij me vond passen. Ik ben er veel over gaan nadenken in die periode, omdat het voor mij een belangrijk onderwerp was. Geleidelijk ging ik m'n Chinese naam steeds meer omarmen en daarmee mezelf meer waarderen, samen met de verschillende aspecten van m'n cultuur.
Ik ben een kunstenaar en verhalenverteller. Momenteel ben ik bezig aan een groot project: mijn eerste korte film. Daarin wil ik meer van dit soort ervaringen verwerken. Het gaat onder meer over biculturele identiteit, zelfacceptatie en over hoe jezelf en je naam claimen uiteindelijk voor meer zelfverzekerdheid kan zorgen. Het is natuurlijk voor iedereen anders: wat voor mij heeft gewerkt, werkt misschien niet voor iedereen. Voor iemand anders is het misschien wél fijn om je naam te veranderen. Het gaat vooral om naar jezelf luisteren en daarbij niet te veel rekening houden met anderen. Luister naar de stem in je hart. Is die in lijn met wie je wil zijn en wat je wil uitdragen?
De boodschap die ik wil overbrengen, is vooral dat het goed is om de verschillende aspecten van jezelf te accepteren. Ook de kanten die je wegdrukt of die je minder mooi vindt zijn belangrijk om onder ogen te komen. Je hoeft geen delen van jezelf aan te passen of te onderdrukken om ergens bij te horen. Je bent juist mooi zoals je bent, ook al is dat gelaagd of complex."
- Xiang (29).
Close Up
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
FunX
Sarra (26) groeide op tussen twee culturen: "Ik wist niet meer wie ik was en wat ik wilde"Close-up
Oscar (27): “Ik wil verhalen vanuit de Aziatische community delen om de representatie te vergroten”FunX
Aminanta (25): “Ik wil jonge meisjes die opgroeien met twee culturen meegeven dat je mag zijn wie je bent”FunX
Dinja voelt geen connectie met haar roots: hoe erg is dat?