Studenten komen (alweer) in actie met protestmars tegen leenstelsel
- News
- Studenten komen (alweer) in actie met protestmars tegen leenstelsel
Veel studenten bouwen sinds de invoering van het leenstelsel een hoge studieschuld op. Dit terwijl de kwaliteit van het onderwijs volgens hen achteruit gaat. Om aandacht te vragen voor dit probleem komt er 24 november een protestmars door Den Haag.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
schuldenstelsel
Met de protestactie hopen de studenten dat het 'schuldenstelsel' uiteindelijk wordt afgeschaft. Daarbij willen ze de huidige situatie in het onderwijs aankaarten: colleges zitten te vol, er is te weinig individuele aandacht en docenten raken overwerkt. Volgens de Landelijke Studentenvakbond is het onderwijs daarnaast minder toegankelijk geworden na afschaffing van de basisbeurs. Er stromen minder studenten vanuit het mbo door naar het hbo en jongeren met een migratieachtergrond of afkomstig uit gezinnen met een laag inkomen gaan minder snel studeren. Ook spelen studieschulden een rol bij het aanvragen van een hypotheek. De voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond legt uit:
"Waar het een sociaal stelsel wordt genoemd, geeft het hebben van schulden een zware psychologische druk en dat voor 35 jaar lang. Daarnaast wordt het je bijna onmogelijk gemaakt om zelf iets op te bouwen door het kopen van een huis."
Studieschuld als rugnummer
Volgens de bond ontkent de minister het probleem. Met de demonstratie, georganiseerd samen met belangengroepen LAKS, JOB, FNV-Jong en ROOD, hopen ze door te dringen tot de politiek. Tijdens de tocht zullen de actievoerders hun studieschuld op hun rug dragen, zoals rugnummers bij een sponsorloop. Er worden naast studenten ook deelnemende docenten en ouders verwacht.
eerder protest
Vorige maand was er in Amsterdam ook al een studentenprotest. Dit naar aanleiding van het verhogen van de rente op studieleningen. De gemiddelde studielening is nu 21.000 euro. Een student mag er 35 jaar over doen om dit af te lossen. Eerst stond de rente voor 5 jaar vast, wat zorgde voor een maandelijks bedrag van gemiddeld 70 euro. Nu is dat verhoogd naar 10 jaar, waardoor het bedrag ongeveer 82 euro zal zijn.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Te vroeg
Het Ministerie van Onderwijs zegt echter dat de studenten te vroeg zijn met hun commentaar. In april zijn er afspraken gemaakt over het extra geld dat dankzij het leenstelsel naar het onderwijs gaat. De verbeteringen zouden vanaf dit jaar moeten plaatsvinden, dus nu al protest voeren is ongeduldig en onterecht, aldus een woordvoerder.