Entertainment

Sneakers die Michael Jordan droeg tijdens NBA Finals geveild voor 2 miljoen euro

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Sneakers die Michael Jordan droeg tijdens NBA Finals geveild voor 2 miljoen euro

De schoenen die Michael Jordan in 1998 droeg tijdens de NBA Finals tegen Utah Jazz zijn sinds afgelopen dinsdag de duurste sneakers ooit. De gesigneerde basketbalschoenen leverden volgens veilinghuis Sotheby's maar liefst 2,2 miljoen dollar op (2 miljoen euro).

The Last Dance

Het gaat om een paar Air Jordan 13's die Michael Jordan droeg tijdens zijn laatste seizoen als basketballer in 1998. Tijdens het seizoen, dat ook wel The Last Dance wordt genoemd, leidde de legendarische basketballer de Chicago Bulls naar het kampioenschap in de NBA. Net na de overwinning van de Bulls op Utah Jazz signeerde Jordan zijn schoenen en gaf hij ze aan een fan die hij vaker had voorzien van zijn gedragen sneakers.

Bijzondere status

De 'Black and Red' - vaak afgekort naar 'Bred' - Air Jordan 13 heeft een bijzondere status in de hedendaagse sneakercultuur vanwege het verhaal achter de schoen. Niet alleen droeg Jordan het geliefde paar op het hoogtepunt van zijn populariteit, maar kreeg hij per wedstrijd ook een boete van 5000 dollar voor het dragen van de sneakers. De kleurstelling van de schoenen waren namelijk in strijd met de strenge uniformregels van de NBA.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat schoenen van Michael Jordan voor hoge bedragen geveild worden. Zo werd in oktober 2021 een paar Nike Air Ships geveild voor 1,47 miljoen dollar (1,26 miljoen euro) die de voormalige basketballer droeg in 1984. De sneakers zijn sinds de veiling in handen van Nick Fiorella, een verzamelaar van waardevolle sportattributen.

Ster advertentie
Ster advertentie