Winne en Ismail Ilgün spreken openhartig over het verlies van vrienden
- News
- Winne en Ismail Ilgün spreken openhartig over het verlies van vrienden
Hoe verwerk je het verlies van een goede vriend? Winne weet daar helaas alles van. Hij verloor twee goede vrienden in een korte periode. Wat maar weinig mensen weten, is dat hij anderen ook heeft geholpen bij hun verlies. Een van hen is Ismail Ilgün. Hij verloor zijn beste vriend Haki, een jongeman waar Winne toevallig ook hele diepe gesprekken mee voerde via Instagram. In een nieuwe aflevering van Vasten met Gasten spreken Ismail Ilgün en Winne onder andere over het verlies van vrienden, huilen, rouwen en de kracht die ze putten uit het geloof.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Focus op mooie momenten
Winne praat met Ismail over de broederlijke band die hij had met Feis. De rust waarmee hij het vertelt komt mede doordat hij zich focust op de mooie momenten: "Ik heb zoveel herinneringen. Een bank aan herinneringen waar ik naar terug kan om uit te putten. Daar moet de focus op liggen. Niet op het verlies, maar op de mooie momenten." Communicatie is daarbij heel belangrijk volgens Winne: "Die hele machocultuur van die boks en die duim is cool, maar het is heel belangrijk om mensen te laten weten wat je voor ze voelt. Er komt misschien ooit een moment dat je het niet meer kan zeggen."
Waardevol
Winne zegt dat hij heel veel heeft gehad aan het feit dat hij tijdens zijn laatste gesprek met Feis hem nog heeft gezegd wat hij voelde: "Ik ben superdankbaar, omdat ik tijdens ons laatste gesprek heb kunnen zeggen dat ik van hem houd en dat heb teruggekregen. Het is niet met woorden te omschrijven hoe waardevol dat is. Dat helpt je wonden helen. Dat is in mijn rouwproces een belangrijke houvast geweest." Winne heeft in die periode ook veel gehad aan bidden en daar duiken ze middenin het interview dieper in.
huilen en afscheid nemen
Ismail Ilgün had zich eigenlijk voorgenomen om Winne niets over Feis te vragen, maar toen ze eenmaal bezig waren, vroeg hij toch waar Winne was toen hij hoorde dat zijn vriend was overleden: "In Parijs. Ik was shocked. Van die momenten dat je tot rust komt en dan komt het besef weer en ben je weer terug bij af."
Winne kreeg het zichtbaar moeilijk toen hij vertelde over het moment dat ie in Parijs hoorde dat Feis was overleden: "Ik heb denk ik gehuild tot ik in Nederland aankwam. Bijna aan één stuk door." Ook vertelde hij over het moment dat ze naar het ziekenhuis gingen waar hij Feis nog heeft kunnen zien: "Dan stap je in die nieuwe realiteit. Ik heb hem gezien en ik ben bij het afscheid geweest. Ik ben dankbaar dat ik naast zijn moeder hebben mogen staan bij dat afscheid."
"Op een gegeven moment heb je dat op je netvlies en dan is het heel moeilijk om dat er vanaf te krijgen. Ik denk dat ik alles gedaan heb wat nodig is om dat stukje te verwerken."
Nog veel te leren
Winne is iemand met een Koran, een Bijbel en andere religieuze boeken in huis. Het geloof speelt een belangrijke rol in zijn leven, omdat het hem houvast biedt in een dynamische wereld. "Dat zijn ankers die je in het leven hebt", zegt de artiest. "Maar ik heb ook wel gehad dat ik vond dat religie mensen kan opsluiten als een gevangenis." Het besef in God is volgens Winne het belangrijkste: "Dat er één is. Dat je op je knieën gaat voor één. De basics zoals anderen behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Niet stelen en niet moorden. Ik heb heel lang gedacht dat dat voldoende is en in principe denk ik dat ook. Maar die boeken zijn er niet zomaar. Dus ik weet dat er voor mij nog veel te leren is."
Moderne profeet: rapper
Winne heeft geleerd dat hij in staat is om mensen bij elkaar te brengen. Hij vormt met zijn muziek een brug tussen werelden en dat wil hij blijven doen. "Het verspreiden van liefde heb ik via muziek geprobeerd en wil ik blijven doen. Als je het mij vraagt, dan denk ik dat als de schepper nu een profeet zou kiezen, dat ie voor een rapper zou kiezen. Die heeft een directe connectie met daar waar de boodschap terecht moet komen. Het is heel moeilijk om jongeren in een moskee, gebedsruimte of bibliotheek te krijgen. Maar het draait om de message en hoe je die verpakt. Als ik jou hetzelfde via een liedje kan vertellen wat in een boek staat, dan bereik ik hetzelfde doel. Dus ik blijf muziek gebruiken om een boodschap te verspreiden waarvan ik denk dat het belangrijk is."
Lees ook
Entertainment
Nelly zingt samen met zijn geliefde Ashanti een duet voor zijn vijftigste verjaardagEntertainment
Quincy Jones, producer van Michael Jackson, op 91-jarige leeftijd overledenEntertainment
Tyrese wil geen achterstallige kinderbijslag betalen aan babymama's: "Jullie krijgen niks"Entertainment
Bokoesam eerlijk over zijn mentale gezondheid: "Stap auto in om te huilen"