Joost Klein vertrekt ondanks massale boycot-oproep toch naar Eurovisiesongfestival
- News
- Joost Klein vertrekt ondanks massale boycot-oproep toch naar Eurovisiesongfestival
Moet Israël niet uitgesloten worden van deelname aan het Eurovisiesongfestival? Enkele BN’ers waaronder Nasrdin Dchar, Najib Amhali en Walid Benmbarek vinden van wel. Ze riepen, samen met andere (bekende) creatievelingen, Joost Klein per brief op om zich terug te trekken. Joost geeft hier echter geen gehoor aan en gaat alsnog, zo meldde hij aan de pers.
Joost gaat toch
Joost Klein heeft kennisgenomen van deze brief, maar volgens hem is er geen weg meer terug. Zo wist hij de pers te vertellen dat hij zeker weten gaat. "Nee, ik heb al geboekt joh. Ik heb al contracten ondertekend. De transfer gaat gewoon door." Daarnaast stelt Joost dat de kwestie te groot is om alleen op hem af te schuiven. “Als ik een wereldleider was, zou ik al lang wat hebben gedaan, hoop ik.” Joost liet wel weten de pijn te horen van mensen die vinden dat hij niet moet gaan.
Oproep boycot
Het is een discussie die al langere tijd gevoerd wordt: moet het Songfestival worden geboycot? Volgens een groep van 250 creatievelingen waaronder Ramsey Nasr, Walid Benmbarek en Nasrdin Dchar zou het goed zijn als Joost Klein ervoor kiest om niet naar Zweden te vertrekken voor het Songfestival. Ze denken dat hij er beter aan doet om het festival te boycotten door het Israëlische geweld in Palestina. Mede om het feit dat Rusland ook wordt uitgesloten van deelname sinds de oorlog in Oekraïne.
In de brief schrijven ze: "Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 17 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten", zo valt te lezen in de brief. "De utopie van je vader bestaat niet voor Palestijnen." Met deze zin verwijzen de schrijvers van de brief naar een line uit Joost Kleins hit Europapa die luidt: "Het is een wereld zonder grenzen".
Demonstratie
De brief was een initiatief van de pro-Palestijnse BDS Nederland. Samen met Rotterdam Palestina Coalitie organiseert BDS Nederland aankomende zaterdag in Amsterdam een demonstratie vlak voor Eurovision in Concert in AFAS Live. Tijdens deze preparty treden 30 van de 37 deelnemende landen op met hun inzending. Israël zal daar niet aanwezig zijn.
Boycot
In verschillende landen wordt opgeroepen om het Eurovisie Songfestival te boycotten vanwege de deelname van Israël. Halverwege maart werd de Eurovision Party in Londen nog geschrapt. "We geloven er oprecht in dat het Eurovisie Songfestival de kracht heeft om mensen bij elkaar te brengen. Dit kan als de kernwaarden van het festival, zoals inclusiviteit, gelijkheid en mensenrechten, worden gehandhaafd en gewaarborgd", liet de organisatie achter het evenement toen weten.