Events

De Arabier van Amsterdam

  1. Newschevron right
  2. De Arabier van Amsterdam
Zegt de naam Shakespeare je wat? Even je geheugen opfrissen dan…het is een Engelse toneelschrijver (van eeuwen terug...16e eeuw..maar goed..) en hij heeft dus ooit het verhaal ‘de Koopman van Venetie’ geschreven. Het is een sterk verhaal over rechtvaardigheid. Maar kun je een goed verhaal hier en daar aanpassen en plaatsen in het jaar 2007?

Ja, dat kan en dat bewijst Theatergroep De Nieuw Amsterdam dna). Zij hebben het verhaal qua personages aangepast naar het nu. Alleen kiest DNA voor Amsterdam en voor een Arabier! Het stuk heet nu ‘de Arabier van Amsterdam’. Waar het in het kort over gaat?

Over de Arabische Jood Rafi, een man met veel geld, die een geldbedrag leent aan de vrienden Antonio en Bassanio. Bassanio wil namelijk met dat geld indruk maken op…natuurlijk…een dame, Portia.
En in het stuk van DNA wordt het duidelijk dat het geleende bedrag niet kan worden terug betaald. Ai…en wat nu? Tja, dan moet je boeten. En dus moet Antonio in vlees terug betalen. Zijn eigen vlees dus!

Vind je dit heel bloederig klinken? Maak je niet druk..bij ‘de Arabier van Amsterdam’ blijft het bij praten alleen. Geen gesnij in lichamen of wat dan ook. Er valt wel wat te lachen..Portia wil graag met mooie woorden verleid worden. Alleen is Bassanio niet echt sterk in zijn lyrics. Dat maakt het stuk wat relaxter.
Dat mag ook wel want het heeft een zwaar onderwerp: gerechtigheid..wat is dat en wie bepaalt dat.
Tja..of DNA geslaagd is om het verhaal in een modern jasje te steken..? Het is zeker wel toegankelijk. Soms een beetje traag, maar zeker niet te soft.
Speellijst zie je op: www.denieuwamsterdam.nl

Ster advertentie
Ster advertentie