Spermadonor Jonathan Meijer reageert op Netflix-hit 'The Man With 1000 Kids': "Ik begrijp de tranen niet"
- News
- Spermadonor Jonathan Meijer reageert op Netflix-hit 'The Man With 1000 Kids': "Ik begrijp de tranen niet"
Jonathan Meijer, oftewel de man die zowel nationaal als internationaal massaal zijn sperma doneerde, heeft gereageerd op de Netflix-hit The Man With 1000 Kids. Hierin komt naar voren dat hij wellicht duizenden kinderen heeft. Jonathan zit zelf niet in de documentaire, maar reageert op de serie in een interview bij De Nacht is ZWART.
Visie van Jonathan Meijer op documentaire
Jonathan Meijer zegt dat hij bereid was om zijn verhaal te doen, mits het informatief was. "De documentaire is vooral gericht op sensatie", zegt hij. "Vooral de donorkinderen en de ouders gaan daar last van krijgen. Een kind van een donor hoort zelf te ontdekken wie de vader is, niet via een film", stelt Jonathan. Daarbij laat de vader weten dat hij het dan ook onverstandig vond dat sommige ouders hebben meegewerkt aan de Netflix-serie. "Ik heb het ze afgeraden."
Zorgen over incest en de waarheid achter de verhalen
In The Man With 1000 Kids worden niet alleen de acties van Jonathan, maar ook sommige verhalen van zijn kinderen belicht. Zo vertelde een van zijn dochters dat ze gedatet had met een halfbroer. Dat is ook niet vreemd, aangezien Jonathan Meijer alleen in Nederland al zo veel sperma gedoneerd heeft dat de kans op incest groot is, volgens de docu-serie. Hier is de vader het echter niet mee eens. Zo zegt hij in het interview: "Hoeveel stappen sla je dan wel niet over? Met slechts één vraag kan een ouder weten of het een kind van mij is. Ik ben een bekende donor, dus dat is te checken. Ik vind het kwalijk dat het verhaal gedeeld is, juist voor dat meisje. Haar gevoelens hadden binnenshuis moeten blijven."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beschuldigingen over "Afrika Bleken"
In de Netflix-docu werd Jonathan Meijer ook beschuldigd van een aantal dingen. Zo zou hij sperma hebben gemengd met een andere donor en zou hij onderdeel zijn geweest van een groep donoren die "Afrika willen bleken". Jonathan ontkent dit in het interview. Hij beweert dat de bron van dit verhaal onbetrouwbaar is en zegt het volgende over Kyle Gordy, de man die de groep heeft opgericht: "Dat is een hele rare man. Ik wil niks met hem te maken hebben", zegt hij.
Rechtszaken en de kritiek van moeders
Een aantal moeders van de donorkinderen heeft een rechtszaak gestart tegen Jonathan Meijer. Hierin eisten zij dat hij een verbod kreeg om aan nieuwe families te doneren. Maar daar heeft de 43-jarige vader geen enkel begrip voor. "Ze weten al heel wat jaren dat er meerdere kinderen zijn. Dat je dan na zeven jaar nog steeds in tranen zit, begrijp ik niet helemaal. Ik denk dat zo'n vrouw er zelf een beetje doorheen zit. Het zal oprechte emotie zijn, maar waarom spreek je alleen die ene persoon? Waarom niet de 220 families die niet zo denken?" Volgens Jonathan komt de boosheid vooral vanuit jaloezie of vanuit controledrang. "Je hebt een uniek kind, wees er blij mee. Genoeg wensouders is het niet gelukt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Duidelijke wetgeving rond spermadonatie
Jonathan Meijer geeft tot slot aan dat hij een voorstander is van een duidelijke wetgeving rondom spermadonoren, maar ook van verbreding. "Vaak was ik de enige donor voor een hele regio. Maak die regels breder. Als de regels te streng blijven, vliegen mensen naar Amerika. Je hoeft niet die regels aan te houden, want die zijn wel erg breed, maar geef meer ruimte. Ik vind de Nederlandse wet – en regelgeving nu niet realistisch."
Lees ook
Films, Series & TV
Tweede seizoen 'Squid Game' vanaf december te zien op NetflixFilms, Series & TV
Echte stalker uit 'Baby Reindeer' sleept Netflix voor de rechterFilms, Series & TV
Dagelijks meldingen over spermadonor Jonathan na Netflix-documentaire: "Mogelijk 3000 kinderen"Films, Series & TV
"You've got to pimp my ride": Netflix brengt iconische 'Pimp My Ride' terug