Lezen? Hoezo? 10 boeken die series werden
- News
- Lezen? Hoezo? 10 boeken die series werden
Pretty Little Liars. The Vampire Diaries. Under The Dome. Je hebt het misschien niet altijd in de gaten, maar stiekem lees je veel meer boeken dan je denkt. Naast films worden boeken namelijk steeds vaker gebruikt als inspiratiebron voor series. Moet jij binnenkort examen doen en zitten er nog wat gaten in je boekenlijst of wil je indruk maken op de ene meisje door te doen alsof je een wandelende bibliotheek bent, dan is deze lijst misschien wel iets voor jou.
Game of thrones
Game Of Thrones. We kijken het (bijna) allemaal, maar alleen de echte bikkels wagen zich ook aan de belachelijk dikke pillen, die als inspiratie dienden voor misschien wel de beste serie ooit. Draai jij je hand niet om voor een pagina of zevenhonderd en wil je nog eens op het gemakje teruglezen hoe het nou ook alweer zat met al die families, dan is de Song Of Ice And Fire reeks van George R. Martin je vriend.
Sherlock
Je kunt het niet over het verfilmen van boeken hebben en dan het werk van Sir Arthur Conan Doyle niet noemen. Meer dan honderd jaar geleden zoog hij Sherlock Holmes uit z'n duim en tot op de dag van vandaag blijven er films en series uitkomen over deze nogal eigenaardige detective. En terecht. Als je BBC's Sherlock nog niet keek dan heb je bij deze huiswerk, want dat is verplicht kijkvoer. Echt.
Ook de Amerikanen hebben hun Sherlock en met name hun eigen Watson. De rechterhand van Sherlock is aan de andere kant van de oceaan namelijk een vrouw. Verrassend. De vrouw is Lucy Liu, dus dat is hartstikke gezellig. Elementary is wat platter dan het Sherlock van de BBC, maar nog steeds prima voor een druilerige zondagmiddag.
Friday Night Lights
Zit jij bijna dwangmatig elke avond met het bord op schoot voor een nieuwe aflevering GTST en heb je bij de kassa van de Albert Heijn moeite om van die boeketromannetjes naast de rollen Rolo en Mentos af te blijven, dan ga je het Friday Night Lights van H.G. Bissinger zeker liken. Het is één en al drama en tragiek en het is smullen. Niet omdat het nou zo goed is, maar omdat het fascinerend slecht is. De kans dat je docent deze serie kent is nihil, dus daar kun je mooi je voordeel mee doen.
The Strain
Nadat hij de freaky film Pan's Labyrinth de theaters inslingerde, trok Guillermo Del Toro zich terug in een blokhut en schreef hij de trilogie The Strain. Waarom alleen maar films maken als je ook boeken kunt schrijven? De zender FX zag daar wel een serie in en in 2014 was het zover. Als jij ook wil meepraten over Zuid-Amerikaanse literatuur met een nogal morbide insteek, dan is dit er één voor jou.
The Man in the high castle
Wat nou als die kleine gefrustreerde Oostenrijker in '45 niet aan het kortste eind had getrokken? Wat nou als Duitsland de Tweede Wereldoorlog had gewonnen en ze in Amerika nu allemaal in lederhosen rondliepen en tijdens de lunch een bokworstje zuurkool zouden klappen? Wat zou de wereld er compleet anders uitzien. Philip K. Dick vond dat wel een interessant gegeven en schreef The Man In The High Castle. Is dus ook een serie van en die is de moeite.
House of cards
Wist je dat Frank Underwood misschien wel helemaal niet de baas van Amerika was geweest als Francis Urquhart er niet was geweest? Urquhart bouwde in 1990 bij de BBC al een kaartenhuis en deed dat op basis van 't gelijknamige boek van Michael Dobbs.
Het is nog net niet in zwartwit, maar veel scheelt het niet. Dit is er dus vooral één voor diegene onder jullie die gek zijn op klassiekers. Voor de rest van ons zijn gelukkig Frank en Claire Underwood er nog.
The Magicians
Kan David Blaine wat jou betreft ook niet genoeg fokken met Kanye West en Will Smith? Heb jij je altijd al een keer door Hans Klok doormidden willen laten zagen? Ja? Wellicht moet je dan The Magicians van de Amerikaanse schrijver Lev Grossman een keer proberen. Genoeg goochelarij om een paar avonden mee vooruit te kunnen.
Orange is the new black
Natuurlijk heel vervelend dat die Piper zo lang in de bak heeft gezeten, maar al die ellende was wel mooi voer voor een autobiografie die haar waarschijnlijk miljonair maakte. Orange Is The New Black is namelijk niet alleen één van Netflix' meest populaire series, het is ook een boek. Een boek geschreven door de hoofdpersoon zelf. Aanradertje voor als er ook een biografie op je boekenlijst moet.
Bosch
Recentelijk werd deze serie, die zich misschien nog het best laat omschrijven als een soort The Wire light, nog verlengd met een derde seizoen. Dat was heel erg goed nieuws, want dit is zo'n keiharde serie. Dat we hier al dertig afleveringen van mogen genieten, hebben we te danken aan de schrijfdrift van Michael Connelly. Zonder zijn boeken geen Bosch en zonder Bosch geen serie om de vingers bij af te likken.
Wayward Pines
Nu maakt Lucious de blits in Empire, maar vorig jaar deed hij dat nog in Wayward Pines. Hij was er de sheriff in een dorp waar allemaal bizarre dingen gebeuren. Bizarre dingen, die allemaal ontsproten uit het verknipte brein van Blake Crouch. Eind mei begint het tweede seizoen en dat is misschien te laat voor je afstuderen, maar wel iets om lekker je tijd mee te vullen als je straks niet meer naar school hoeft.