Indrukwekkende docu 'Oranje Helmen in Turkije' toont reddingswerk Nederlands team
- News
- Indrukwekkende docu 'Oranje Helmen in Turkije' toont reddingswerk Nederlands team
De dag na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië trok het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (USAR) naar het rampgebied, in de hoop overlevenden uit het puin te kunnen halen. Journalist Geertjan Lassche reisde met hen mee om verslag te doen van de situatie en maakte er de indrukwekkende documentaire Oranje Helmen In Turkije over. Aan FunX vertelt hij hoe het was om hiervan verslag te doen: "Je ziet vooral heel veel verwoestingen. Je ziet veel mensen die zijn overleden, je ziet veel ontreddering: mensen die je apathisch aanstaren. Het lijkt op een rampenfilm."
Ik zit eigenlijk nog steeds in de roes van wat er is gebeurd. Ik zit nu in een hotel met uitzicht op een zwembad en palmbomen, terwijl ik een week geleden nog in de dikke shit zat. Het is een duidelijk contrast.
Video niet beschikbaar
Reddingswerk
Het USAR bestaat uit 28 hulpverleners, waaronder zoek- en redpersoneel, verpleegkundigen en speurhondengeleiders. Het team werkte de afgelopen dagen dag en nacht door in shifts en redde in totaal 12 mensen. Journalist Geertjan Lassche was erbij om het reddingswerk te filmen. "Met een camera kan je een inkijkje geven in die wereld. Je kunt meer begrip creëren voor wat daar gebeurt. Ik hoop dat het mensen aanspoort om geld te doneren aan Giro 555."
Gekke trip
De tijd in het rampengebied in Turkije heeft diepe indruk gemaakt op Geertjan. "Het was een gekke trip", vertelt hij. "Ik zit eigenlijk nog steeds in de roes van wat er is gebeurd. Ik zit nu in een hotel met uitzicht op een zwembad en palmbomen, terwijl ik een week geleden nog in de dikke shit zat." Het contrast kan niet groter. "Dat heb je in Nederland natuurlijk ook: je weet wat er gebeurt (in Turkije en Syrië, red.), maar tegelijkertijd kunnen wij hier rustig slapen met een dak boven ons hoofd."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onveilig
Door toenemende onrust in het rampengebied werd de situatie voor het USAR-team op een gegeven moment onveilig. Dat maakte ook Geertjan mee: "Toen er geschoten werd, dacht ik wel even: is dit wel allemaal zo veilig? Tegelijkertijd ben je ook bezig met een redding." Geertjan probeerde zijn aandacht zoveel mogelijk bij het reddingswerk te houden. "Het was eigenlijk een bezopen situatie: aan de ene kant ben je met een bevrijding bezig en nog geen twintig meter verderop zit er een idioot te schieten."
Hulp
Volgens Geertjan kun je de mensen in de getroffen gebieden vooral helpen door geld te doneren. "Er moet gewoon geld komen, zodat die mensen weer hun bestaan kunnen opbouwen. De mensen daar hebben geen verzekering, dus ze hebben echt niks meer."
Giro555
Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.
Lees ook
FunX
Derek Otte eert aardbevingsslachtoffers met spoken word: "Zo veel tranen, zo veel pijn"FunX
Jiana is in Aleppo om te helpen: "Kinderen hebben geen toegang tot gezond voedsel"FunX
Serkan Özçağlayan draagt GLORY-overwinning op aan slachtoffersUp 2 Date
Visumaanvragen uit Turks aardbevingsgebied krijgen in Nederland voorrang