Films, Series & TV

Netflix-hit 'Adolescence' houdt iedereen in zijn greep: "Komt door Andrew Tate"

foto: YouTube: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Netflix-hit 'Adolescence' houdt iedereen in zijn greep: "Komt door Andrew Tate"

In de Netflix-serie Adolescence wordt de 13-jarige Jamie Miller gearresteerd op verdenking van de moord op een meisje uit zijn klas. De serie belicht veel maatschappelijke thema's, zoals het stijgende aantal mesaanvallen in Engeland, toxische mannelijkheid en de invloed van online figuren als Andrew Tate. En laat dat nou precies de reden zijn waarom de aangrijpende miniserie zoveel losmaakt.

​'Adolescence'

In Adolescence zien we dat Jamie in een giftige online wereld belandt die zijn kijk op relaties en mannelijkheid volledig op zijn kop zet. Dit speelt dan ook een grote rol in de heftige gebeurtenis die volgt.

Een van de meest aangrijpende momenten in de Netflix-serie is de scène waarin Jamie tijdens een gesprek met een psycholoog plotseling uitbarst. Hij slaat op tafel en schreeuwt haar in het gezicht, wat duidelijk weergeeft hoe diep zijn innerlijke strijd zit en hoe complex zijn situatie eigenlijk is.

De serie laat op een heftige manier zien hoe online radicalisering werkt en hoe gevaarlijk het kan worden. Adolescence maakt ook duidelijk hoe belangrijk het is om dit soort signalen op tijd te herkennen en in te grijpen. Het wordt ook wel gezien als een wake-up call voor ouders en verzorgers, want wat er online gebeurt, kan zomaar eens gevaarlijk uitpakken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waar ligt de link met Andrew Tate?

De serie krijgt veel lof, omdat het op een realistische wijze laat zien waar tieners tegenwoordig mee dealen, vooral door de invloed van sociale media en de verwachtingen van de maatschappij. Sommige mensen leggen al snel de link met de overtuigingen en uitspraken van Andrew Tate. Zo postte NOS Stories een bericht op Instagram waarin ze duidelijk maken dat het geweld in de serie aan de influencer gelinkt is. Sommigen zijn het hier mee eens en reageren: "Nou, dat kind heeft een moord gepleegd door Andrew Tate."

Andere kijkers kunnen zich hier totaal niet in vinden en zeggen: "Begrijp oprecht niet welke video’s van hem zo rondgaan dat je op deze manier geïnspireerd raakt" en "De naam Andrew Tate is letterlijk in maar één zin genoemd en nu is dat ineens de hele link? Ik denk dat het eerder gaat om de invloed van sociale media en hoe de jeugd van nu daarmee omgaat. Denk dat het ook slim is om dit soort dingen te delen op school. Het laat duidelijk zien wat de gevolgen zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens kijkers is femicide groter dan alleen Andrew Tate

Anderen begrijpen wel waar de link vandaan komt en stellen dat Tate niet letterlijk heeft gezegd dat je vrouwen moet vermoorden, maar dat hij wel verantwoordelijk is voor het overbrengen van een foutief wereldbeeld door zijn seksistische uitspraken. Zo zegt iemand: "Zulk soort jonge mannen leven in hun eigen wereldje en komen in een online spiraal terecht van bevestiging zoeken voor hun foute meningen."

Toch zijn de meeste kijkers van mening dat het geweld tegen vrouwen veel groter is dan enkel de visie van influencers zoals Andrew Tate. "De kinderen worden door hun (extreem)rechtse vaders of moeders ook beïnvloed. Kijk naar de comments onder dit bericht. Zorgwekkend dat ouders seksisme en femicide bagatelliseren", schrijft iemand.

Wat is femicide?

In 1976 introduceerde feminist, expert en activist Diana Russell de term femicide. Daarmee bedoelt ze 'de moord op vrouwen door mannen met als motief haat, minachting, plezier of een gevoel van bezit over de vrouwen' en 'de moord op vrouwen door vrouwenhatende mannen'.

Russell vond het belangrijk dat er een onderscheid werd gemaakt tussen het genderneutrale woord homicide en de term femicide. Dit om zichtbaar te maken dat vrouwen vermoord worden vanwege hun vrouw-zijn en om ervoor te zorgen dat er wordt gekeken naar de achtergrond van de moord. Bij femicide is er namelijk sprake van een machtsverhouding, een afhankelijkheidspositie of bepaalde denkbeelden die mannen over vrouwen hebben. En dat komt voort uit sociale ongelijkheid.

Als je vrouwenmoord genderneutraal bekijkt, lijkt het alsof het om een incident gaat. Maar eigenlijk is er sprake van een maatschappelijk probleem.

Ster advertentie
Ster advertentie

Lees ook