Films, Series & TV

Ewout bezoekt kickbokskids in Thailand: "Mijn neefje (13) overleed aan een hersenbloeding"

foto: Ewout: RTL
  1. Newschevron right
  2. Ewout bezoekt kickbokskids in Thailand: "Mijn neefje (13) overleed aan een hersenbloeding"

In Thailand gelden minder strenge regels voor het kickboksen voor minderjarigen. Zo mogen kinderen hier zonder bescherming vechten en mogen de jonge kickboksers trappen en stoten tegen elkaars hoofd. Soms met de dood tot gevolg. Maar waarom stappen veel Thaise kinderen op jonge leeftijd al de ring in, ondanks het gevaar dat ze lopen? Ewout gaat op onderzoek uit in zijn reportage Ewout: en neemt onder meer een kijkje in het leven van een jonge Thaise kickbokser.

Kinderen kickboksen in Thailand

In het noordoosten van Thailand, zo’n honderden kilometers van de hoofdstad Bangkok af, ontmoet Ewout de jonge kickbokser Palm. De 14-jarige kickbokser moet leven van de vechtsport, maar dat is niet geheel zonder risico’s. In Thailand gelden er namelijk minder strenge regels voor het kickboksen bij minderjarigen dan in Nederland. Zo vechten kinderen in Thailand zonder bescherming en mogen zij elkaar tegen het hoofd stoten en trappen met alle gevolgen van dien.

Reden om te vechten

Momenteel woont Palm boven de sportschool met een andere jongen en hij laat Ewout zijn woonplek zien. Er hangen een paar dunne doeken om de matrassen op de grond heen. Palm woont er zo’n drie à vier maanden, nadat hij het huis van zijn vader besloot te verlaten. "Mijn vader is met een andere vrouw getrouwd en is een nieuw gezin gestart, zonder mij. Toen ik nog bij mijn vader woonde, gebruikte ik veel drugs. Daardoor zag hij geen toekomst meer in mij", vertelt de jonge kickbokser. Zijn moeder heeft hem na de scheiding achter gelaten en is naar Zweden verhuisd. "Ze is niet terug gekomen, dus ik kon niet met haar mee." Palm had graag gewild dat ze een hecht gezin waren gebleven, maar is nu geheel op zichzelf aangewezen. Hij wil graag studeren en daar heeft hij geld voor nodig. Dat is dan ook de reden dat hij zijn eigen leven riskeert in de vechtsport. "Met kickboksen verdien ik geld, zodat ik kan sparen voor mijn studie", zegt hij tegen Ewout. Met de wedstijd die hij vanavond moet spelen kan hij zo’n 13 euro verdienen. Ewout vindt het heftig dat de jonge Palm zijn leven op het spel zet voor “dit kleine beetje geld". De reportagemaker zegt: "Het kan er hard aan toegaan tijdens zo’n gevecht en Palm kan ook klappen krijgen op zijn hoofd, wat fataal kan zijn." Ook stelt Ewout dat de reden dat veel kinderen dit voor lief nemen, is omdat er in de vechtsport veel geld te verdienen valt. In Thailand wordt er namelijk flink gewed op vechters. De gezondheid van de kinderen komt hier duidelijk op de tweede plaats, maar de jonge kickboksers zijn vaak op zichzelf aangewezen of gaan de vechtsport in om hun familie financieel te steunen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hersenbloeding

Dit gold ook voor de 13-jarige Anucha Tasako die om het leven kwam tijdens een kickbokswedstrijd in 2018. Hij kreeg een klap die hem fataal werd en overleed uiteindelijk aan een hersenbloeding. Ook hij hielp zijn familie financieel door te kickboksen. "Zijn familie was erg arm en zijn ouders zijn uit elkaar gegaan", vertelt zijn oom Damrong. Anucha was de jongste van een gezin met drie kinderen. Hij hielp zijn ouders financieel vanaf zijn achtste en heeft in totaal zo'n 170 wedstrijden gespeeld.

Damrong herinnert zich de tragische gebeurtenis nog als de dag van gisteren. "Ik voel me ontzettend schuldig dat dit hem is overkomen. Ik wenste dat ik in zijn plaats dood kon gaan", zegt Damrong. "De eerste twee rondes was er niets aan de hand. In de derde ronde werden er belangrijke organen van Anucha geraakt en ging hij neer. Zijn hoofd miste het touw en kwam daardoor hard neer op de vloer. Hij raakte in een coma en kwam daar niet meer uit", vertelt de oom. Mensen wedden massaal op de kickboksende kinderen, waardoor de druk op het winnen van een gevecht alleen maar toeneemt. "Als de kinderen meer gevechten aangaan voor het geld en de druk hoger wordt, wordt het risico op een fatale afloop ook groter", zegt Ewout. Hij stelt dat kickboksen voor kinderen in Thailand dus veel meer is dan enkel een hobby.

Ster advertentie
Ster advertentie