Films, Series & TV

Kay (15) zit voor verslaving in jeugdkliniek: "Ik vond het mooi dat mijn vader moest huilen, hij kropt altijd alles op"

foto: RTL
  1. Newschevron right
  2. Kay (15) zit voor verslaving in jeugdkliniek: "Ik vond het mooi dat mijn vader moest huilen, hij kropt altijd alles op"

Ewout Genemans bezoekt jeugdkliniek Yes We Can Clinics in zijn reportageserie: De Jeugdkliniek Als Niets Meer Werkt. In de eerste aflevering ontmoet Ewout allerlei jongeren die een intensieve behandeling krijgen om af te rekenen met hun verslavingen, gedragsproblemen en psychische problemen. De jongeren, ook wel 'fellows' genoemd, zijn allemaal tussen de 13 en 27 jaar oud. Ze zitten allemaal in een ander stadium van een tien weken durende behandeling en Ewout mag met een aantal van hen meelopen.


Let op: dit artikel bevat beschrijvingen van drugs, seksueel misbruik en zelfmoord.

Kay

De problemen waar de jongeren in de jeugdkliniek mee worstelen zijn erg uiteenlopend en komen vaak voort uit complexe gedragsproblemen, psychische problemen, trauma en de daarbij komende verslavingen. Kay (15) is een van deze jongeren en gaat zijn achtste week in van het traject. Hij is in de jeugdkliniek terecht gekomen vanwege zijn blowverslaving. "Ik was heel erg verslaafd, om zeven uur 's ochtends stond ik al te blowen. Daarnaast kwam ik ook vaak in contact met de politie, omdat ik dingen stal." Kay zat hier in eerste instantie voor zijn ouders, maar na vijf weken zit hij er voor zichzelf. "Op de verbindingsdag zag ik mijn ouders weer en moest mijn vader voor het eerst huilen. Dat vond ik heel mooi, omdat hij altijd zijn gevoelens opkropt", aldus Kay. Zijn vader was altijd aan het werk en had nooit aandacht voor zijn kinderen en zijn vrouw, ook niet wanneer hij thuis was. "Werk stond voor hem op nummer één, denk ik. Omdat we niet zo veel geld hadden. Maar ik heb me daardoor heel vaak eenzaam gevoeld thuis."

De groepssessies vindt Kay het zwaarste onderdeel van het traject. "Dan deel je dingen over je verleden en bij mij gaat het dan altijd over mijn vader. Het is lastig voor me om over hem te praten", zegt hij. "Ik wil gewoon graag alles goed doen en ik wil horen dat mijn vader van mij houdt en trots op me is. Mijn vader zei eerder namelijk dat ik niets waard was en dat ik niets kon, wat ik uiteindelijk ben gaan geloven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jeugdkliniek

Jan Willem Poot, de oprichter van Yes We Can Clinics vertelt aan Ewout dat de jeugdkliniek per jaar zo'n 1400 jongeren behandelt, maar ze krijgen meer dan 3600 aanmeldingen per jaar. Dit betekent dat 2000 families jaarlijks op de wachtlijst staan en dat is een probleem. "De afgelopen twee jaar hebben we tien belletjes van ouders gehad die zeiden dat hun kind van de wachtlijst gehaald kan worden, omdat ze zijn overleden aan een overdosis of suïcide", zegt Poot.

Volgens de oprichter van de jeugdkliniek moeten de jongeren in Nederland die mentale hulp nodig hebben, meteen geholpen worden om meer belletjes van ouders te voorkomen. "We hopen dat hetgeen wat we hier doen zwaar gekopieerd wordt door andere organisaties, zodat die wachtlijsten korter worden. De jongeren moeten allemaal een kans krijgen op een nieuw leven, want dat verdienen ze", aldus Poot.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Fenne

Een andere fellow die Ewout spreekt, is Fenne (18). Ook zij heeft een zware periode achter de rug. Ze is op haar dertiende seksueel misbruikt door twee jongens en hield hier PTSS en een depressie aan over. "Ik voelde me vies en wees mezelf heel erg af." Fenne begon afleiding te zoeken bij jongens en begon drugs te gebruiken om haar gevoel te verdoven. "Ik gebruikte 3-mmc, cocaïne, wiet, hasj en alcohol. Daar schaam ik me wel voor, maar het is gewoon de waarheid. Ik weet nu gelukkig dat ik nooit meer terug hoef te keren naar zo'n situatie."

Door haar verslavingen is Fenne al eerder in aanraking gekomen met jeugdzorg. Daarbij heeft ze ook een tijd in een gesloten inrichting doorgebracht. "Ik heb het daar echt niet fijn gehad. Nu heb ik weer een beetje hoop gekregen, omdat de mensen hier heel erg goed voor me zijn. Daar had ik aan het begin eigenlijk weinig vertrouwen in." Fenne heeft haar tiende week bijna afgerond en denkt dat iedereen een kans op goede hulp verdient. "Ik denk dat ik er heel anders aan toe zou zijn als ik niet terecht was gekomen."

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie