Food

5 tips om voedselverspilling te voorkomen

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. 5 tips om voedselverspilling te voorkomen

Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting 2 miljoen ton voedsel verspild. Dat gebeurt op tal van plekken in de voedselketen, maar ook wijzelf zijn daar verantwoordelijk voor. Consumenten gooien namelijk op jaarbasis gemiddeld zo'n 41 kilo voedsel per persoon weg. Het is belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Maar hoe doe je dit nou zonder er al te veel bij na te denken?

1. Kliekjesdag

Stel een standaarddag in als kliekjesdag. Bijvoorbeeld de donderdag: alles wat je van maandag tot en met woensdag hebt gekookt en over is, kun je samenvoegen en opeten. Misschien zullen er rare combinaties uitkomen, maar ach... Lekker zal het zeker zijn!

2. Haal meer uit restjes

Ook van resterende ingrediƫnten kun je een geheel nieuw gerecht maken. Heb je bijvoorbeeld nog sla en broodjes over? Dan is een sandwich misschien een optie...

3. Let op houdbaarheid

Organiseer je koelkast om schimmels en verrotte producten te voorkomen. Grote kans dat wanneer je dit niet doet, je over een paar maanden een oude pot mayonaise tegenkomt. Met een first in, first out beleid, waarbij je nieuwe producten steeds achterin je koelkast legt zodat oude producten vooraan staan, heb je dit helemaal in de hand.

4. TAKE NOTES

Als je een keer per week boodschappen doet, is het handig om een weekmenu te maken. Door alvast op te schrijven wat je gaat eten, voorkom je dat je in de winkel te veel eten koopt. Ook doe je minder aan impulsaankopen.

5. VRIEZER

Last but not least: vries verse producten in zodat ze langer houdbaar zijn. Ook groente en fruit kun je bewaren in de diepvries. Onder andere aardappelen, rijst, pasta en couscous kun je gekookt invriezen.

Ster advertentie
Ster advertentie