Naar cookieinstellingen
Food

Bang voor insecten? Onbewust eet je ze

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Bang voor insecten? Onbewust eet je ze

Eet je graag de ene na de andere chocoladereep? Of ben je nog ‘still going strong' met je nieuwjaarsvoornemens en eet je liever salade? Goed en slecht nieuws: je krijgt onder andere bij deze twee voedseltypes extra proteïnen binnen zonder dat je het doorhebt, omdat er een grote kans is dat er insecten in zitten.

Fijngemalen

Als je een krop sla koopt in de supermarkt, bestaat de kans dat er een tor tussen de bladen verstopt zit. Maar als je denkt dat je dit voorkomt door een zakje kant-en-klare sla te kopen, dan heb je het mis. De sla die je dan koopt, bevat hoogstwaarschijnlijk fijngemalen insecten, omdat de sla in de fabriek verwerkt wordt met de insecten er vaak nog in.

Plaagdieren

Zelfs bij het eten van een chocoladereep ben je niet veilig. “Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in”, werd verteld door een plaagdierenexpert bij Margriet. Als je nu al misselijk wordt van het idee, het kan nog erger: een larve die uit zo’n eitje komt, kan zich in de chocoladereep ontwikkelen tot een mot als je de reep iets te lang laat liggen. Andere etenswaren waar verschillende soorten van de gluiperige wezentjes in kunnen zitten, zijn diepvriesbroccoli (bladluizen), tomatenketchup (fruitvlieglarven), paddenstoelen (mijten) en rozijnen (fruitvliegjes).

Bewust

Er zijn ook etenswaren waar bewust gebruik wordt gemaakt van insecten. Een die je misschien wel kent is de roze koek, waar de roze kleur niet komt van ‘gewone’ kleurstoffen, maar van fijngeplette schildluizen. Deze luizen worden ook gebruikt in drinkyoghurt, snoep en veel andere etenswaren met een roze of rode kleur. Als je wil weten waar deze luizen precies inzitten, kan je de achterkant van de verpakking van de etenswaren checken, de luizen vallen namelijk onder de kleurstof E120, karmijn en cochenillerood.

Niet alleen lichamen van de insecten worden gebruikt, ook lichaamssappen etc. komen in verschillende etenswaren voor. Bij fruit, bonbons, pepermuntjes en andere snoepjes, wordt de afscheiding van de vrouwtjesluis gebruikt om een glanzend laagje te krijgen. Deze is op het label te vinden onder E904.

Toekomst

In de toekomst kan je nog meer insecten in je eten verwachten. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent is gebleken dat het mogelijk is om insectenvet te gebruiken in de plaats van boter, bijvoorbeeld in gebak. Ook het eten van de insecten in hun normale vorm, zal in de toekomst vaker kunnen voorkomen. Er wordt verwacht dat de wereldbevolking blijft groeien en er in 2050, 70% meer voedsel nodig zou zijn dan nu. Het kweken en produceren van insecten is veel duurzamer dan het produceren van van vlees en de insecten kunnen daarom een uitkomst bieden.

Ster advertentie
Ster advertentie
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op FunX

FunX gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet door comScore bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina\’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina\’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, is het mogelijke om sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social media partijen plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen voor verschillende doeleinden onder andere gepersonaliseerde reclame, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. De websites van de Nederlandse Publieke Omroep hebben daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.