Food

Bang voor insecten? Onbewust eet je ze

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Bang voor insecten? Onbewust eet je ze

Eet je graag de ene na de andere chocoladereep? Of ben je nog ‘still going strong' met je nieuwjaarsvoornemens en eet je liever salade? Goed en slecht nieuws: je krijgt onder andere bij deze twee voedseltypes extra proteïnen binnen zonder dat je het doorhebt, omdat er een grote kans is dat er insecten in zitten.

Fijngemalen

Als je een krop sla koopt in de supermarkt, bestaat de kans dat er een tor tussen de bladen verstopt zit. Maar als je denkt dat je dit voorkomt door een zakje kant-en-klare sla te kopen, dan heb je het mis. De sla die je dan koopt, bevat hoogstwaarschijnlijk fijngemalen insecten, omdat de sla in de fabriek verwerkt wordt met de insecten er vaak nog in.

Plaagdieren

Zelfs bij het eten van een chocoladereep ben je niet veilig. “Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in”, werd verteld door een plaagdierenexpert bij Margriet. Als je nu al misselijk wordt van het idee, het kan nog erger: een larve die uit zo’n eitje komt, kan zich in de chocoladereep ontwikkelen tot een mot als je de reep iets te lang laat liggen. Andere etenswaren waar verschillende soorten van de gluiperige wezentjes in kunnen zitten, zijn diepvriesbroccoli (bladluizen), tomatenketchup (fruitvlieglarven), paddenstoelen (mijten) en rozijnen (fruitvliegjes).

Bewust

Er zijn ook etenswaren waar bewust gebruik wordt gemaakt van insecten. Een die je misschien wel kent is de roze koek, waar de roze kleur niet komt van ‘gewone’ kleurstoffen, maar van fijngeplette schildluizen. Deze luizen worden ook gebruikt in drinkyoghurt, snoep en veel andere etenswaren met een roze of rode kleur. Als je wil weten waar deze luizen precies inzitten, kan je de achterkant van de verpakking van de etenswaren checken, de luizen vallen namelijk onder de kleurstof E120, karmijn en cochenillerood.

Niet alleen lichamen van de insecten worden gebruikt, ook lichaamssappen etc. komen in verschillende etenswaren voor. Bij fruit, bonbons, pepermuntjes en andere snoepjes, wordt de afscheiding van de vrouwtjesluis gebruikt om een glanzend laagje te krijgen. Deze is op het label te vinden onder E904.

Toekomst

In de toekomst kan je nog meer insecten in je eten verwachten. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent is gebleken dat het mogelijk is om insectenvet te gebruiken in de plaats van boter, bijvoorbeeld in gebak. Ook het eten van de insecten in hun normale vorm, zal in de toekomst vaker kunnen voorkomen. Er wordt verwacht dat de wereldbevolking blijft groeien en er in 2050, 70% meer voedsel nodig zou zijn dan nu. Het kweken en produceren van insecten is veel duurzamer dan het produceren van van vlees en de insecten kunnen daarom een uitkomst bieden.

Ster advertentie
Ster advertentie