Danny vertelt over de huidige situatie in Beiroet: "Het gaat niet zo best"
- News
- Danny vertelt over de huidige situatie in Beiroet: "Het gaat niet zo best"
Bij de grote explosie in de haven van Beiroet, Libanon op 4 augustus vielen er zeker 190 doden en 6500 gewonden en meer dan 300.000 mensen raakten dakloos. Deze zwarte dag in de Libanese geschiedenis is inmiddels bijna een halfjaar geleden, maar hoe is het leven daar nu? Danny Ghosen gaf een kleine update.
Geen rust
"Het gaat niet zo best", vertelt Danny over de situatie in zijn geboorteland. Dat heeft volgens hem niet alleen met de explosie te maken, maar ook met de slechte economie, sociale onrust en corruptie die het land al zo lang teistert. "Het lijkt alsof de goden echt boos zijn op Libanon en dat ze geen enkel moment van rust gunnen aan de mensen daar."
Regering
Volgens Danny doet de regering vrij weinig om de mensen in Beiroet te helpen. De hulp moet vooral komen van de jongeren in het land, NGO's en donaties uit het buitenland. "Dat zijn de mensen die op dit moment aan het helpen zijn en de regering doet eigenlijk vrijwel niets, behalve proberen om aan de macht te blijven."
Na de explosie waren het vooral jongeren die hielpen met rotzooi opruimen, het ondersteunen van alleenstaande ouderen en de straten schoonvegen. "Terwijl de politieagenten lekker zaten te chillen, het leger niks zat te doen en de regering geen vinger heeft uitgestoken om de mensen daar te helpen."
Geen uitweg
Danny vindt het pijnlijk om te zien dat zijn geboorteland al zo lang lijdt. "En er is geen uitweg", vertelt hij. Kort na de explosie in Beiroet bezocht hij de stad en sprak hij met verschillende mensen. Als hij hen nu vraagt hoe het gaat, vertellen ze hem dat het niet goed met ze gaat. Ze zijn uitgeput. "Het houdt een keer op. Als je zo lang strijdt tegen onrecht en correctie, dan geef je op." Toch wil de Libanese bevolking niets liever dan het land weer opbouwen. "Ze willen vechten voor hun land, alleen het wordt ze zo onmogelijk gemaakt door allerlei factoren. Als bevolking kun je het niet opnemen tegen zo'n corrupte regering."
Dat Nederland 15 miljoen euro en containers vol spullen aan Libanon gedoneerd heeft, betekent veel voor Danny. Hij is dan ook van mening dat er nog weinig is dat Nederlanders aan de huidige situatie kunnen doen. Volgens hem ligt de bal nu bij de internationale gemeenschap. "Die moet een keer opstaan en zeggen dat de Libanese corrupte politici moeten weggaan."
Overleven
De 18-jarige Ali vertelde eerder ook al aan FunX dat hij de toekomst van Libanon somber inziet. Hij ziet het niet zitten om in het land te blijven wonen en hij is niet de enige: "Veel mensen zijn al weg en steeds meer zijn aan het plannen om ook te gaan, simpelweg omdat ze geen toekomst zien hier." Het vertrouwen in de overheid is bij de burgers lang geleden al verdwenen. "Daarom blijven we als bevolking elkaar helpen. Als er één woord is om de mindset van de mensen hier te omschrijven, is het 'overleven'."