Zzp'ers in de coronacrisis: "Als events wegvallen, heb ik minder geld voor eten"
- News
- Zzp'ers in de coronacrisis: "Als events wegvallen, heb ik minder geld voor eten"
Dat je door de coronamaatregelen niet op vakantie kan of je verjaardag op een ander moment moet vieren, is natuurlijk vervelend. Maar wat nou als je geen geld meer kan verdienen omdat alle evenementen afgelast zijn? Dat is het geval voor enorm veel (jonge) zzp'ers in de evenementenbranche en horeca: van artiesten, dansers en organisatoren tot aan beveiligers, fotografen en cateraars. Zij krijgen het benauwd, want terwijl alle opdrachten gecanceld worden, moet de huur nog wel gewoon betaald worden. "Het gaat eventjes heel moeilijk worden..."
'Eigen schuld?'
Minister van Economische zaken Eric Wiebes bevestigde gisteren in een uitzending van WNL dat zzp'ers de komende periode minder inkomsten hebben, maar zei daarbij dat ze daar 'zelf een beetje voor gekozen hebben'. "De zzp'ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen", aldus Wiebes.
Die opmerking schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Veel BN'ers uitten op Twitter hun kritiek op de uitspraak en #wiebesmoetweg is ondertussen trending op Twitter.
In loondienst is niet altijd een optie
Ook de Rotterdamse Evelyn (27) vindt de uitspraak niet helemaal eerlijk. Ze werkt als danseres en dansdocent en doet daarnaast soms wat zangopdrachten. Al haar inkomsten zijn dus afkomstig uit zzp-werk in de entertainmentbranche. "De situatie is voor elke zzp'er anders. Ik ben best een voorstander van in loondienst werken, maar in mijn werkveld gaat dat vaak gewoon niet."
Nu alle dansscholen dicht zijn en er binnen een week tijd al zo'n vijf boekingen zijn gecanceld, zit Evelyn deze weken compleet zonder werk. "Ik word er niet per se bang van, maar ik vind het wel echt heel erg balen. Ik had net een paar goede weken gepland staan." Ze heeft wel veel begrip voor de maatregelen. "Ik vind het heel goed. Maar de zzp'ers zijn gewoon de dupe. Een vriend van me heeft een goedlopend evenementenbedrijf en dat gaat nu gewoon bijna failliet."
Kleine buffer
Zelf maakt Evelyn zich op financieel gebied geen grote zorgen. "Ik heb wel een kleine buffer, al was die eigenlijk bedoeld voor vakantie. Het gaat wel eventjes moeilijk worden, maar gelukkig kan ik altijd bouwen op m'n familie. Daar heb ik al wat lieve telefoontjes van gehad. Het is fijn om te weten dat het goed komt als het echt niet gaat."
De komende weken gaat Evelyn vooral gebruiken om in shape te blijven en alvast veel choreografieën te maken. "Je kan niet anders. Iedereen is een beetje zoekende." Gelukkig zijn er veel mensen die meedenken. "Zo geef ik les op een dansschool in Den Haag en die heeft een mail heeft rondgestuurd naar alle leden over de situatie. Zij betalen daar gewoon via automatisch incasso, dus alle leraren worden gewoon uitbetaald deze weken. Dat vind ik iets heel moois."
Minder evenementen = minder geld
Anthony (27) uit Rotterdam is evenementenorganisator en producer van verschillende festivals en dansevenementen. Daarnaast heeft hij sinds een paar dagen ook zijn eigen Surinaamse afhaalrestaurant. "Ik word dus aan beide kanten gepakt." Hij maakt zich wel een beetje zorgen. "Ik houd net als iedereen ook rekening met een jaarsalaris, dus als er evenementen wegvallen, heb ik gewoon minder geld over om bijvoorbeeld te eten. Het is het risico dat je loopt, maar dit verwacht niemand."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kalm blijven en creatief zijn
Anthony heeft al verschillende grote evenementen moeten afblazen. Ook voordat de officiële maatregelen ingesteld waren. "Het is gewoon niet veilig en onverantwoordelijk." Hoe het nu verdergaat, is nog onzeker. "Op 23 en 24 mei vindt een van m'n grootste evenementen plaats met duizenden dansers uit heel Europa. Ik ben heel bang dat ik die ook moet cancelen." Dat heeft niet alleen voor hemzelf en de bezoekers gevolgen, maar ook voor veel jonge zzp'ers die hij regelmatig inschakelt. "Ik bied veel werk aan, bijvoorbeeld aan dansers, juryleden, videografen en fotografen. Die rekenen dan ook op mij. Gelukkig is er veel begrip."
Voor nu probeert Anthony vooral om kalm te blijven en creatief te zijn. "Zo ben ik blij dat ik net dat afhaalrestaurant heb opgezet. Daar kan ik dan toch wat inkomsten uithalen, omdat we nog wel kunnen bezorgen. Ik ben nu dus snel bezig om die website goed te krijgen, zodat dat zo snel mogelijk kan gebeuren. Ik heb geluk dat ik heel veel verschillende dingetjes doe en zo nog een beetje kan bewegen, maar het wordt heel minimaal."
Petitie
Het kabinet is momenteel aan het overleggen hoe zzp'ers extra ondersteund kunnen worden. Ondertussen zijn er al verschillende initiatieven opgezet. Zo heeft de Kunstenbond een meldpunt geopend waar zzp'ers uit de culturele en creatieve sector hun problemen, afgezegde boekingen en misgelopen inkomsten kunnen melden. Daarnaast is er een petitie gestart voor financiële steun vanuit de overheid. De petitie is inmiddels al meer dan 111.000 keer ondertekend.