Charisa vertelt over opmerkingen die je écht niet kan maken tegen queer-mensen
- News
- Charisa vertelt over opmerkingen die je écht niet kan maken tegen queer-mensen
AT5-verslaggever Charisa Chotoe krijgt regelmatig irritante vragen of onnodige opmerkingen die echt niet kunnen, omdat ze queer is. In de Pride Class bij Fernando in Start legt ze uit waarom je sommige dingen beter kan skippen. Opmerkingen als "je gaat toch niet je haren kort scheren?" of "dan ben je nog niet goed geneukt" kunnen echt niet meer. Net als de vragen en de opmerkingen hieronder:
1. Wie is het mannetje? Wie is het vrouwtje?
"Vraag je mij dan wie dominant is en wie de afwas doet?", zegt Charisa op de vraag over wie het mannetje of het vrouwtje is. Ze begrijpt niet waarom men vasthoudt aan de gendernormen, maar vindt deze vraag daarnaast heel persoonlijk. "Dat gaat niemand iets aan en wat heb je eraan? Ik vind dat zo raar en ongemakkelijk."
2. Hoe ging jouw coming-out?
De coming-out-vraag vindt Charisa heel heftig, omdat niet iedereen een fijne coming-out heeft gehad. "Ik had het geluk dat mijn coming-out relaxed en smooth ging, maar er zijn mensen die hun ouders niet meer spreken. Sommigen worden uit de kerk gezet waar ze jaren kwamen." Daarom bestempeld ze dit als een traumatische vraag die je beter kan skippen. "Je vraagt een hetero ook niet wanneer hij of zij dat werd?"
3. Ik heb er niks tegen, maar ze hoeven niet te zoenen waar ik bij sta
"Volgens mij heb je dit ook niet met hetero's", zegt Charisa over de opmerking over zoenen. "En ik hoor jongens dit voornamelijk zeggen." Charisa denkt dat die mannen niet in de buurt willen zijn van iemand die gay is, omdat ze dan denken dat ze op hun bil worden geslagen. En dat zit dieper dan ze denken: "Ik denk dat dat voorkomt omdat er mannen zijn die bepaalde grenzen van vrouwen niet respecteren en interesse in iemand zien als wederkerig." Charissa zegt dat die mensen daar bewust van moeten worden: "Wat je dan eigenlijk moet doen is daar bewust van worden en erover nadenken. Maar wat vaak gebeurd is dat agressiviteit naar boven komt, omdat mensen hun mannelijkheid willen bewijzen."