Ayoub raakte 100 familieleden kwijt na overstromingen in Libië
- News
- Ayoub raakte 100 familieleden kwijt na overstromingen in Libië
Ruim een week na de heftige overstromingen in het noordoosten van Libië ziet de situatie in het land er nog altijd uitzichtloos uit. De natuurramp komt bovenop desociale problemen die het Noord-Afrikaanse land al ruim een decennium lang teisteren. Tóch heeft de ramp er ook voor gezorgd dat het Libische volk nader tot elkaar komt. Dat vertelt de Libische Ayoub vanochtend aan Fernando.
"Barrière gebroken"
De burgeroorlog die in 2011 uitbrak in Libië heeft het land ernstig verdeeld en zorgt nog altijd voor veel problemen in het Noord-Afrikaanse land. Zo zijn er bijvoorbeeld twee rivaliserende regeringen. Mede door deze verdeeldheid lieten de Libische autoriteiten na om iets te doen aan de slechte staat van de dammen die de overstromingen hadden kunnen voorkomen.
Volgens Ayoub zorgden de dambreuken er echter ook voor dat het volk even de verdeeldheid is vergeten om elkaar zoveel mogelijk te helpen. "De overstromingen hebben de barrière tussen oost en west gebroken", vertelt Ayoub. "Het heeft mensen uit het hele land eindelijk samengebracht en deed ze realiseren dat ze om niks vechten. Mensen denken nu: waarom vechten we eigenlijk? We houden van elkaar en helpen elkaar. Het enige wat ons verdeeld is de politiek. Vaak hebben politici geen idee wat de gewone man meemaakt. Ik hoop dan ook dat de politici in het land wakker geschud worden en het volk gaan dienen of ontslag nemen, omdat ze hun werk niet gedaan hebben."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoe kan Nederland helpen?
De vraag die velen in Libië momenteel bezighoudt, is hoe de dammen hadden kunnen breken. Duidelijk is dat er nauwelijks onderhoud is gepleegd aan de dammen, die eind jaren 70 werden gebouwd. Wat Ayoub betreft kan Nederland Libië ontzettend helpen door kennis te delen op het gebied van watermanagement. "Nederland is één van de beste landen ter wereld op het gebied van infrastructuur en watermanagement. Op dat vlak kan Nederland ons heel goed helpen. We hebben nooit te maken gehad met dit soort rampen. Van de ene op de andere dag hebben mensen hun leven verloren. Ik hoop dan ook dat de Nederlandse overheid wil helpen."
Je weet nooit wanneer het jouw dag is om te gaan.
"Wees dankbaar"
Hoewel Ayoub in Nederland woont, is hij dagelijks bezig met de situatie in Libië. Vooral ook omdat maar liefst honderd familieleden van hem vermist zijn. De kans is dan ook groot dat een deel van hen niet meer in leven is. Daarom wil Ayoub mensen een belangrijke boodschap meegeven. "Wees dankbaar voor wat je hebt. Probeer er te zijn voor de mensen om je heen, want je weet nooit wanneer het jouw dag is om te gaan. Je hoeft niet ver weg te kijken. Zorg voor de mensen die je liefhebt. Alleen samen kunnen we overleven. Aan het einde van de dag zijn we allemaal mensen. We zijn waar we zijn, omdat we samenwerken en samen vooruit willen komen."
SOS Marokko en Libië
Op woensdag 20 september komt FunX in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de storm in Libië met de actiedag SOS Marokko en Libië. Om aandacht te vragen voor de situatie in deze landen staat FunX die dag tussen 06.00 en 23.00 uur volledig in het teken van het ophalen van geld voor verschillende goede doelen. Zowel on air als online biedt FunX de ruimte aan persoonlijke verhalen van luisteraars en artiesten en spreken FunX-dj's met lokale hulpverleners over wat slachtoffers in de rampgebieden nodig hebben om te kunnen overleven in de erbarmelijke omstandigheden.
Daarnaast is er tussen 20.00 en 21.00 uur een livestream op TikTok waar Ouassima in gesprek gaat met luisteraars en artiesten over de rampen in Marokko en Libië.
Wil jij doneren? Lees dan hier hoe je kunt helpen.
Lees ook
FunX
Fatima vloog direct terug naar Marokko na de aardbeving: "Wachten niet op hulp van overheid"Up 2 Date
Actie tegen misbruik Marokkaanse meisjes in aardbevingsgebiedFunX
Walid Benmbarek over hulp aan Marokko: "Belangrijk om te focussen op basisbehoeften"Up 2 Date
Meisjes worden in aardbevingsgebied Marokko gelokt voor betere toekomst