FunX

Van crimineel tot idool: waar komt die adoratie vandaan?

foto: YouTube: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Van crimineel tot idool: waar komt die adoratie vandaan?

Het is vandaag de verjaardag van de bekendste crimineel van ons land: Willem Holleeder. Veel mensen willen met hem op de foto en hij lijkt soms gezien te worden als een soort popster. Hetzelfde met criminelen, zoals Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán en Pablo Escobar, die vaak gezien worden als mythische figuren en hun eigen Netflix-serie krijgen. Je zou hun misdaden bijna vergeten. Maar waar komt die idolisering dan vandaan? Tijdens Start met Fernando vertelde misdaadjournalist Gerlof Leistra hier meer over.

"Het maakt mij allemaal niet uit. Als je maar niet droomt van misdaad."

Ted Bundy

Deze maand nog kwam Netflix met een film over seriemoordenaar Ted Bundy die gespeeld wordt door acteur Zac Efron. De film kreeg veel kritiek, omdat hij té geromantiseerd zou zijn. Volgens sommigen is dit precies wat Bundy gewild zou hebben: extra shine na zijn dood.

Charisma

Als we naar Nederland kijken, lijkt Gerlof te weten waarom sommige mensen Willem Holleeder zo dope vinden: “Hij heeft wel charisma en uitstraling, dat is waar. Wat mij betreft de volstrekt verkeerde uitstraling.” Over mensen die zijn daden lijken te vergeten, is Gerlof erg kritisch. Ook als het gaat om BN’ers, zoals Lange Frans, die met hem samenwerkten. “Ze moeten zich doodschamen”, deelt Gerlof uit. “Iedereen wist dat het een grote crimineel is en dat hij zijn streken niet verloren had toen ‘ie vrijkwam.” Duidelijke taal.

"Je moet afstand houden van deze mensen."

Misdaad loont

Maar waar komt die adoratie voor de onderwereld vandaan? Het is een snelle wereld, waarin elk moment je laatste kan zijn. Daarom genieten bijvoorbeeld grote drugsbazen op volle toeren van al hun rijkdom en macht. Gerlof: “Het is de fascinatie voor het kwaad en voor iemand die iets doet wat je misschien ooit zelf ook had willen doen”, vertelt Gerlof. Aanraden om die wereld in te gaan doet hij uiteraard niet:

“Ik mag toch hopen dat de meeste mensen dromen van een sportcarrière of iets in de muziek. Het maakt mij allemaal niet uit. Als je maar niet droomt van misdaad.”

Vriendschap

Als misdaadjournalist ga je natuurlijk op de een of andere manier met criminelen om. Het is bekend dat Peter R. De Vries een vriendschap opbouwde met crimineel Cor van Hout toen hij een boek over hem schreef. Gebeurt dat vaak en is het wel verstandig? Gerlof is er geen voorstander van en vindt niet dat je bevriend moet zijn met een crimineel. “Het is ons werk om ook met criminelen te praten, maar ik trek daar wel de grens”, vertelt hij. “Je moet afstand houden van deze mensen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie