FunX

Toenemend geweld en verdrijving: Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever steeds kwetsbaarder

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Toenemend geweld en verdrijving: Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever steeds kwetsbaarder

Luchtaanvallen, 40.000 gevluchte en tientallen vermoorde Palestijnen; op de Westelijke Jordaanoever in Palestina vinden momenteel de ergste aanvallen in twintig jaar tijd plaats. Nu er in Gaza sinds 19 januari een wapenstilstand heerst, barst het geweld op de Westelijke Jordaanoever juist los. Volgens verschillende media groeit de angst voor een 'tweede Gaza'.

Wat is er aan de hand op de Westelijke Jordaanoever?

Palestijnen hebben op de Westelijke Jordaanoever al jaren te maken met geweld en onderdrukking. Hoewel het officieel Palestijns gebied is, wordt het sinds 1967 bezet door Israël. Sindsdien bepaalt Israël wat er in grote delen van het gebied gebeurt. In het gebied zijn vele Israëlische dorpen gebouwd door Israëlische kolonisten die nederzettingen worden genoemd. De Israëlische regering steunt ze, maar volgens het internationaal recht zijn ze illegaal. Veel landen en de Verenigde Naties zijn dan ook tegen deze acties van Israël. En hoewel er genoeg bewijs is dat wat Israël doet niet mag, blijven kolonisten nederzettingen bouwen.

Ook is de vrijheid van Palestijnen zeer beperkt op de Westelijke Jordaanoever. Zo zijn er honderden wegblokkades en controleposten, waardoor Palestijnen niet vrij kunnen bewegen. Vaak moeten ze uren wachten bij checkpoints om voor werk of een ziekenhuisbezoek van de ene stad naar de andere te reizen. Ook heeft Israël een muur gebouwd die gemeenschappen helemaal afsluit. Ondertussen zijn er vaak Israëlische militaire invallen in Palestijnse gebieden en worden Palestijnen vaak zomaar gearresteerd.

Verslag over de situatie

Daarnaast worden de Palestijnse dorpen in dit gebied al jarenlang aangevallen door kolonisten. Soms krijgen zij steun van het Israëlisch leger. De Israëliërs steken huizen in brand, vernielen olijfbomen en gebruiken geweld tegen Palestijnen. Vaak kunnen zij dit doen zonder dat ze daarvoor worden gestraft. Palestijnen voelen zich hierdoor vaak gedwongen om weg te gaan, omdat zij zich niet veilig voelen.

De Israëlische journalist en activist Andrey probeert op TikTok te laten zien hoe het er in de Westelijke Jordaanoever aan toe gaat. Zo doet hij verslag van het geweld dat Israëli's tegen Palestijnen gebruiken. In zijn video’s laat hij zien hoe de huizen van Palestijnen eruitzien, die door Israëliërs zijn binnengevallen en verwoest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Escalatie geweld

In Gaza begon op 19 januari 2025 een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. En hoewel veel mensen blij waren toen dit werd aangekondigd, is het nu duidelijk dat het einde van de genocide nog lang niet in zicht is. Het Israëlisch leger lijkt de wapenstilstand in Gaza te gebruiken ter afleiding om controle te krijgen over meer Palestijns land. Drie dagen nadat het staakt-het-vuren van kracht ging in Gaza, kondigde Israël al 'significante terrorismebestrijdingsoperaties' in de Westelijke Jordaanoever aan. Terwijl de wereld toekijkt, wordt er steeds meer land ingepikt.

Het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) houdt al 20 jaar bij hoeveel geweld Israëlische kolonisten gebruiken in de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Afgelopen jaar was volgens hen het meest gewelddadige jaar tot nu toe. Na 7 oktober 2023 vonden de aanvallen van kolonisten bijna elke dag plaats, waardoor veel Palestijnen gedwongen hun grond moesten verlaten. Kolonisten staken eigendommen in brand, vielen Palestijnen meermaals aan in hun eigen huis, en pompten rioolwater in landbouwgrond. Het geweld door kolonisten blijft ongestraft en de wereld grijpt niet in tegen de nederzettingen van Israël. Palestijnse gemeenschappen worden illegaal verdreven, en dat alleen al is een oorlogsmisdaad.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie

Lees ook