Niels maakte docu over de harde wereld achter het jeugdvoetbal: "Ik voelde me een loser"
- News
- Niels maakte docu over de harde wereld achter het jeugdvoetbal: "Ik voelde me een loser"
Het is de droom van veel jonge voetbaltalentjes: spelen bij een topclub als je later groot bent. Helaas is de harde realiteit dat maar heel weinig voetballers uiteindelijk de top bereiken. Als je dan je hele jeugd dag in dag uit keihard hebt getraind, is dat een harde klap om te verwerken. Niels Tesselaar weet er alles van. Hij zag zijn 'voetbaldroom' ook in duigen vallen. Hij maakte er een docu-reeks over die te zien is op NPO 3. In Turn Up! vertelt Niels hier meer over.
In documentaire 'Voetbaldroom' laat Niels Tesselaar de harde wereld achter het jeugdvoetbal zien
Niet goed genoeg
"Ik heb vijf jaar lang mijn leven gegeven voor Vitesse", vertelt Niels over zijn eigen voetbalverleden. "Ik heb heel veel leuke jaren gehad: met plezier gevoetbald, leuke vrienden ontmoet en genoten van het spelletje. Alleen na vijf jaar kreeg ik helaas een belletje met 'je bent niet goed genoeg'."
Dat belletje kwam als een harde klap. "Het was een beetje alsof er een voetstuk onder me vandaan werd getrokken", zegt hij. "Ik voelde me een loser, een nietsnut." Omdat het leven van Niels jarenlang alleen maar om Vitesse draaide en iedereen hem kende als de jongen die met een Vitesse-tas naar school kwam, verloor hij eigenlijk een stuk van zijn identiteit toen hij weg moest bij de club. "Dat heb ik als heel zwaar ervaren."
Emoties wegdrukken
Aangezien Niels naar eigen zeggen een kampioen was in het wegdrukken van emoties, kon hij de enorme tegenvaller maar moeilijk verwerken. Hij wilde zijn emoties niet laten zien, omdat hij zich dan zwak voelde. Uiteindelijk kreeg hij te maken met paniekaanvallen en ging hij in therapie. "Daar kwam ik erachter dat Vitesse toch wel impact had gemaakt." Inmiddels weet hij wel beter: "Ik heb geleerd dat het niet zwak is om je emoties te tonen, maar dat het juist heel krachtig kan zijn."
Voetbaldroom
In de docu-reeks Voetbaldroom worden niet alleen jonge voetbaltalenten gevolgd op weg naar het bereiken van hun droom, maar zie je ook de rol van de mensen om hun heen, waaronder de ouders. Zo is te zien dat sommige ouders heel ver gaan in het supporten van de voetbaldroom. Wat Niels daarvan vindt? "Ik denk dat er een dunne lijn is tussen liefde, je eigen dromen en het steunen van de dromen van je kinderen."
Afgelopen zondag begon de docu-reeks op NPO 3. Kijk de eerste aflevering hier terug. Aanstaande zondag kijk je de tweede aflevering op NPO 3 om 21:15.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX Utrecht
Redouan El Yaakoubi over vasten als topsporter: "Het geeft me juist meer kracht"Sport
Ryan Gravenberch verkozen tot Talent van het Jaar in EredivisieSport
Twee derde onderzochte oud-turners slachtoffer grensoverschrijdend gedragFunX Beseft
Na jaren strijd net geen topsport gehaald: "Ik belandde bijna in een depressie"