FunX

Te veel aandacht voor bomaanslag Boston?

  1. Newschevron right
  2. Te veel aandacht voor bomaanslag Boston?
De bomaanslag in de Amerikaanse stad Boston was de afgelopen dagen wereldnieuws. Elke mini-update kon je volgen op de live-blogs, maar ook via tweets van mensen die te plaatse waren. De aanslag kreeg veel media-aandacht, maar is dat terecht? Met die vraag in het achterhoofd werd de volgende stelling bij CritiX behandeld: 'Er is te veel aandacht voor Boston; terreurdaden zijn aan de orde van de dag'. Op de website waren de meningen verdeeld. Ruim 55% was het eens met de stelling.

Oneerlijk maar verklaarbaar

Maarten besprak de CritiXstelling ook met Irene Costera Meijer, hoogleraar Journalistiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij zei het volgende: “Op dit moment is er inderdaad meer aandacht voor de bomaanslagen in Boston is dan op andere plaatsen.” Op de vraag van Maarten of je kan zeggen of deze aanslag minder erg is dan, bijvoorbeeld, de situatie in Syrië, zegt Irene volmondig ja. “Het is enorm oneerlijk en onrechtvaardig, maar het is best verklaarbaar. Namelijk wat in Nederland als nieuws verschijnt heeft niet alleen te maken met hoe erg de situatie in Amerika is, maar ook met hoe herkenbaar het is. Dus kan je je iets bij voorstellen.” Luister hieronder het hele gesprek met de hoogleraar.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F88253416&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Mediaspeculatie

In de uitzending sprak Maarten ook met Mahmoud. Hij zei het volgende: “Overal waar mensen met dit soort aanslagen worden bestookt moet gelijk worden behandeld. De media moet natuurlijk dit op de buis brengen, maar de media moet niet gaan speculeren van wie deze aanslag gepleegd zou kunnen hebben.” Luister hieronder het hele interview met Mahmoud.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F88253312"></iframe>
{/source}

Facebook reacties

Hulya is eens met de stelling. Ze zegt: “Waarom altijd overdrijven als het om Amerika gaat? Alsof alleen Amerika lijdt onder de terreurdaden! Kijk eens naar andere landen, waar kinderen gedwongen worden om te vechten!”

Kim is het niet eens met de stelling. Zij zegt: “Er is nooit teveel aandacht voor zulke dingen. Alleen moet iedereen er ook bij stilstaan dat in andere landen dit dagelijks gebeurt.”

Oisin zegt dat je ook kan “stellen dat er te weinig aandacht is voor de andere terreurdaden”.

“Ik ben het oneens met de stelling”, zegt Juilette. “Ik vind het goed dat er zoveel aandacht voor is, want voor hetzelfde geldt kan het ook een van jouw familieleden zijn.”

“Er is nooit te veel aandacht voor zulke vreselijke dingen. Ik vind het voor iedereen net zo heftig en erg en ik kan nog steeds niet geloven dat zulke dingen nog steeds gebeuren”. Dat zegt Malika. Zij is het niet eens met de stelling.

Domi is eens met de stelling en hij zegt: “Ik vraag me af of Iran zoveel aandacht gaat krijgen met een aardbeving waar veel meer doden zijn gevallen”

Ook Evita is het eens met de stelling en zij zegt dat: “Als het Amerika is, is het ineens o zo verschrikkelijk! Het is fucking hypocriet!”
Ster advertentie
Ster advertentie