FunX

Ramina werd onterecht beschuldigd van een overval: "Ik dacht dat het een prank was"

foto: Privéfoto Ramina
  1. Newschevron right
  2. Ramina werd onterecht beschuldigd van een overval: "Ik dacht dat het een prank was"

Nietsvermoedend deed Ramina Bahambary drie jaar geleden de deur open in haar pyjama, toen daar plotseling politieagenten stonden om haar mee te nemen naar het bureau. Ze werd, onterecht, beschuldigd van een gewapende overval en moest een nacht in de cel doorbrengen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom ze nog steeds last heeft van deze heftige gebeurtenis, vertelt ze aan FunX.

Quote

Ik dacht: waarom? Ik heb niks gedaan! Ik had dat al drie keer gezegd, maar ze luisterden niet.

Ramina

Foute boel

De eerste gedachte die door Ramina's hoofd schoot toen ze de agenten voor de deur zag, was dat het een prank van haar moeder was die 22 jaar lang bij de politie heeft gewerkt. "Ik had de dag daarvoor ruzie met mijn moeder, dus ik dacht dat ze een hele gekke grap had uitgehaald. Maar dat was niet zo helaas." Toen de politie haar vroeg om haar telefoon in te leveren en mee te gaan naar het bureau, besefte ze dat het serieus was. "Ik dacht meteen: dit is echt foute boel."

De agenten aan haar deur beschuldigden haar van het plegen van een diefstal met geweld. Ramina zei dat dat helemaal niet kon, omdat ze die dag de hele dag op de universiteit in Amsterdam was geweest, maar daar werd niet naar geluisterd.

Ramina werd onterecht beschuldigd van een overval en moest een nacht in de cel blijven

Bang

Eenmaal aangekomen op het bureau werd Ramina overladen door angst en verdriet. "Ik was hartstikke bang. Ik had mijn telefoon ingeleverd en zag 'm op de toonbank staan en hij ging de hele tijd af." Haar familie, die geen idee had waar ze was, bleef maar bellen. Ondertussen kwam de hulpofficier erbij om Ramina te vertellen dat ze een nacht in de cel moest blijven. "Ik dacht: waarom? Ik heb niks gedaan! Ik had dat al drie keer gezegd, maar ze luisterden niet."

Pissig

Haar moeder was ontzettend pissig toen ze drie uur later op de hoogte kwam van de situatie. Het was haar oud-collega die Ramina had opgepakt. "Ze wilde naar het bureau komen en mij eruit slepen", vertelt Ramina. Helaas was er niks dat haar moeder op dat moment kon doen.

Bewijs

Ramina moest een nacht in de cel doorbrengen. De volgende ochtend mocht ze haar advocaat zien. Toen ze hem de hele situatie uitlegde, had ook hij al snel door dat de politie de verkeerde persoon had opgepakt. In eerste instantie gaven ze haar ov-chipkaart aan de politie om te bewijzen dat ze in Amsterdam was, maar dat was niet genoeg. Volgens de politie had iedereen haar ov-kaart kunnen gebruiken.

Gelukkig kon een vriendin van Ramina ook bevestigen dat ze met haar in Amsterdam was. Dat was wel genoeg om haar vrij te laten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mentale gevolgen

De hele gebeurtenis is Ramina niet in de koude kleren gaan zitten. Ze loopt bij een psycholoog om te dealen met de mentale gevolgen, zoals flashbacks en paniekaanvallen. Ook wordt ze in het dagelijks leven nog vaak getriggerd. "Ik ben de hele tijd heel angstig. Als ik iets zie, dan ga ik gelijk van het ergste uit."

Verkeerde naam

Hoe het kan dat Ramina zomaar werd beschuldigd van een gewapende overval, weet ze nog steeds niet helemaal. "Achteraf heb ik gehoord dat ze camerabeelden hadden van de winkel waar het was gebeurd. En iemand - geen idee wie - heeft een naam geroepen die 'leek op Ramina' en dat kan een hele andere naam zijn, maar dat is bij iemand in de oren terechtgekomen en via via bij de politie beland." De politie vroeg vervolgens bij de gemeente foto's van Ramina op en vergeleken die met de persoon op de beelden. "Dat vonden ze bewijs zat om me op te pakken."

Ramina heeft met behulp van een advocaat na meerdere aanklachten wel een vergoeding gekregen, maar daar blijft het bij. Antwoorden zal ze niet krijgen, want de zaak is inmiddels gesloten.

Hulp nodig?

Heb je last van angsten, depressieve gevoelens of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

#OpenUp-week

Van 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met 16 oktober is het #OpenUp-week. Deze week is bedoeld om mentale gezondheidsproblemen bespreekbaarder te maken. FunX besteedt deze dagen daarom extra aandacht aan verhalen van jongeren die vertellen over hun psychische problemen. Alle artikelen over mental health check je op FunX.nl/mentalhealth.

Ster advertentie
Ster advertentie