Geen Youssri, maar Youss: “Ik ben niet meer zo onzeker als voor mijn coming out”
- News
- Geen Youssri, maar Youss: “Ik ben niet meer zo onzeker als voor mijn coming out”
“Vanuit huis heb ik de naam Youssri gekregen, maar zo noem ik mezelf niet meer. Nu heet ik Youss.” Youss is 20, moslim én openlijk gay.
“Ik ben nu niet meer het zielige onzekere jongetje dat ik voor mijn coming out was.”
Youss, die Marokkaans en Antilliaans is, kwam er rond zijn dertiende jaar achter dat hij zich aangetrokken voelt tot mannen. Hoewel hij zichzelf vrij snel heeft kunnen accepteren, was Youss wel bang voor de reactie van zijn familie. Voor de buitenwereld kwam hij rond zijn zestiende uit de kast, terwijl zijn familie het pas weet sinds vorig jaar.
“Ik ben opgevoed door mijn Marokkaanse oma en vond het heel lastig om het haar te vertellen. Ik durfde het niet in m’n eentje. Ik zat met m’n oma en moeder op de bank toen ik het vertelde. Het eerste wat ze deden: janken.”
OPLOSSING?
Dat zijn familie destijds een oplossing wilde zoeken voor zijn ‘ziekte’ heeft Youss veel verdriet gedaan. Toch komt hij daar nog over de vloer. Als de persoon Youss accepteert zijn familie hem nog steeds niet echt, want ze hebben liever Youssri. Die mogen ze wel. “We praten er niet over. Weet je wat het is, dat andere mensen homo zijn, vinden ze niet erg. Maar wel dat ik het ben. Volgens hen zorgt dat ervoor dat ik naar de hel ga.”
OOK IK GELOOF
Het zijn deze dingen waar Youss soms nog best een beetje gefrustreerd over kan raken. “Ik vind mezelf best religieus. Volgens de Koran heb je bepaalde leefregels en een aantal daarvan vind ik zo erg aangepast en veranderd, dat ik denk: hoe kan dit? Dat is niet hoe ik geloof. Hoezo gaat een ander voor mij bepalen hoe ik mijn religie moet belijden? En waar haalt zo iemand het recht vandaan om te zeggen dat ik geen moslim zou zijn?”
YOUSS VERSUS YOUSSRI
Youssri wist niet wat hij wilde doen in het leven, wachtte op toestemming van anderen, was niet ondernemend en had te veel struggles in z’n hoofd om écht zichzelf te kunnen zijn. Zijn oude ik durfde geen confrontatie aan te gaan, maar daar heeft Youss nu lak aan. “Ik ben nog lekker single, maar als ik in de toekomst een vriend krijg, dan zou ik hem thuis gewoon voorstellen hoor.”
Ook als het gaat om creativiteit voelde Youssri zich belemmerd.
“Ik hou heel erg van dansen en ik heb spijt dat ik niet op ballet heb gezeten. Maar ik kon dat niet vragen aan m’n ouders, want waarom zou een jongen van dertien in hemelsnaam op ballet willen?”
GEEN STRING
De vrienden van Youss waren de eersten die wisten dat hij op mannen valt. Maar voor hen was het niet zo vanzelfsprekend. Niemand had het zien aankomen. “Ik had het heel dramatisch aangepakt. Ik sprak één voor één af met m’n vriendinnen, die vooraf allemaal dachten dat ik ze verkering wilde vragen, haha!” Het is voor mensen best lastig in te schatten dat Youss gay is. Over de top, daar houdt hij niet van. “Ik ben niet super vrouwelijk, maar ook niet super mannelijk. Je ziet me niet ineens in een string rondlopen ofzo. Ik doe hooguit een beetje naturel make-up op.”
GEEN ANGST
Het leven van Youss verloopt misschien nog steeds niet vlekkeloos, maar een angst voor homogeweld heeft hij gelukkig niet. “Het kan me eigenlijk niks schelen. Ik ben ook maar een mens en doe gewoon mijn ding. Er zijn meer homo’s op de wereld en ik weet dat ik er niet alleen voor sta. Wees dus niet bang voor allerlei reacties van anderen. Wees gewoon jezelf en accepteer het.”