FunX

Er komt een nieuwe hoorzitting van zaak Menéndez broers: "Er is nieuw bewijs"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Er komt een nieuwe hoorzitting van zaak Menéndez broers: "Er is nieuw bewijs"

Er is nieuw bewijs gevonden in de zaak van de Menéndez broers die hun ouders vermoordden in 1989. De aandacht richting deze zaak laaide weer op na de verschijning van de Netflix-hit: Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story. Jady Cadogan is rechtspraakreporter en vertelt Fernando alles over nieuwe bewijsstukken die zijn gevonden rond het seksueel misbruik dat de Menéndez broers is aangedaan.

Nieuwe bewijsstukken in de oude zaak van de Menéndez broers

Jady Cadogan vertelt dat er nieuwe bewijsstukken zijn gevonden over het seksueel misbruik van de Menéndez broers. Zo zegt ze: "José was de vader van Erik en Lyle Menéndez, hij was een grote platenbaas en er is nu een verklaring opgedoken van iemand die tijdens diens carrière is aangerand door José. Dus dat zegt ook al wel een hoop over zijn beweegredenen en hoe hij handelde."

Daarbij vertelt de rechtspraakreporter dat er ook een brief is opgedoken van één van de Menéndez broers. "Een aantal maanden voor de moord heeft één van de broers naar zijn neef geschreven dat hij thuis werd misbruikt. Dit kan als nieuw bewijs gebruikt worden, omdat het aanduidt dat er destijds echt sprake was van geweld en misbruik." Dit betekent dat de broers wellicht toch uit zelfverdediging gehandeld hebben en dan is een levenslange gevangenisstraf misschien niet meer helemaal op zijn plaats, zegt Cadogan. Ze legt uit dat het recente bewijsmateriaal leidt tot een nieuwe hoorzitting die 28 jaar na het oorspronkelijke proces plaatsvindt.

Video niet beschikbaar

Lyle en Erik Menéndez kregen een levenslange gevangenisstraf

De Menéndez broers waren veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vervroegde vrijlating. "Volgens de jury hebben zij hun ouders namelijk vermoord wegens een financieel motief. Om eigenlijk het geld op te maken dat de ouders in al die jaren hebben verdiend. Maar er zijn nu veel speculaties dat het misschien toch een wraakactie was op die ouders, omdat de vader de twee broers mogelijk in hun jeugd heeft misbruikt", legt Cadogan uit.

De zaak maakte al jaren veel los in de media en vooral na de verschijning van de Netflix-serie: Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story laaide de onrust weer massaal op. En is nu vooral veel media-aandacht voor de kant van de broers en het seksueel misbruik, omdat er destijds helemaal niet naar is gekeken door de jury. "Het kon toen toch misschien niet genoeg onderbouwd worden of bewezen worden", zegt de rechtspraakreporter, maar daar komt tijdens de nieuwe hoorzitting wellicht verandering in.

Ster advertentie
Ster advertentie