Klimaatactivist Robin: "Over 80 jaar is het gewoon klaar"
- News
- Klimaatactivist Robin: "Over 80 jaar is het gewoon klaar"
Na alle overstromingen en bosbranden van de afgelopen tijd kan niemand er meer omheen: klimaatverandering is real. Deze week kwam ook het nieuwe IPCC-klimaatrapport uit met een aantal verontrustende conclusies, ook voor ons eigen land. Klimaatactivist Robin maakt zich zorgen en sprak in Start met Fernando over de huidige stand van zaken: "Er moeten hele radicale politieke keuzes gemaakt moeten worden."
Robin in Start met Fernando over klimaatverandering n.a.v. het IPCC-rapport
Het rapport
Robin legt in eerste instantie uit wat de kern is van het nieuwe rapport en waarom dat zo verontrustend is. "Op dit moment is de aarde al 1,1 graden opgewarmd. Als we bedenken dat we volgens de rapporten onder de 1,5 graden moeten blijven om de planeet redelijk leefbaar te houden, komen we daar al behoorlijk bij in de buurt", zegt Robin. "Ook moeten we ons beseffen dat we van onze huidige CO2-uitstoot, de effecten pas over 20 jaar merken. Dus wat we nu merken, qua uitstoot en de effecten daarvan, is van 20 jaar geleden. Onze uitstoot is sindsdien alleen nog maar gegroeid, dus die effecten worden nog veel erger, want dan merken we pas wat we in de afgelopen 20 jaar hebben uitgestoten."
Is de planeet nog te redden?
Volgens Robin moet er veel gebeuren om het tij te keren. "Het gaat sowieso al niet meer terugkeren naar hoe het was. Er zijn al dingen verloren. Diersoorten zijn uitgestorven, koraalriffen zijn al verbleekt, maar we kunnen wel ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat we onder die 1,5 graden opwarming blijven. Dat betekent gewoon dat er hele radicale politieke keuzes gemaakt moeten worden", aldus Robin.
Vooralsnog lijkt de politiek geen enorme haast te hebben, terwijl de prognoses er al jaren alarmerend zijn "We weten het al 40 jaar!", zegt Robin, die denk dat er in ons politieke systeem veel te veel ruimte is voor lobbyisten. "Die worden er door grote bedrijven op afgestuurd om wetgeving te beïnvloeden zodat zij door kunnen gaan met vervuilen. Dus bedrijven als Shell en Unilever hebben heel veel macht in de politiek. Die kunnen gewoon lunchen met een minister en dat wordt niet eens opgeschreven."
Als iedereen minder of geen vlees meer zou eten, zorg je indirect voor dat de bossen worden beschermd.
Wat kunnen we zelf doen?
Als de politiek niet mee wil werken, zijn er volgens Robin in ieder geval een aantal dingen die we zelf in de hand hebben. "Ik denk dat het belangrijkste is om ons te beseffen dat we in een consumptiemaatschappij leven", legt Robin uit. "Daardoor wordt de verantwoordelijkheid door bedrijven bij ons neergelegd, die we in zekere zin ook hebben. Dus we kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om niet meer dingen te kopen van Unilever. We kunnen ervoor kiezen om geen fast fashion meer te kopen, maar tweedehands kleren. We kunnen ons aansluiten bij actiegroepen en dingen gaan afdwingen bij onze lokale overheden. We kunnen geen dier meer eten, want ontbossing wordt grotendeels veroorzaakt door sojaproductie voor veevoer. Dus als iedereen, in ieder geval minder of geen vlees meer zou eten, zorg je ervoor dat indirect de bossen worden beschermd."
'Over 80 jaar klaar'
Er is in ieder geval geen tijd meer om rustig af te wachten, zegt Robin. "Wat er nu ook in dat rapport staat, is dat als we zo doorgaan, aan het einde van deze eeuw op 5,7 graden opwarming zitten. Dan is de mens er ook al niet meer. Dus als we zo doorgaan is het over 80 jaar gewoon klaar."