Sylvia (24) moest met mannen naar bed in ruil voor drinkwater: "Ze grepen me vast en sloegen me in elkaar"
- News
- Sylvia (24) moest met mannen naar bed in ruil voor drinkwater: "Ze grepen me vast en sloegen me in elkaar"
Voor een groot deel van de wereldbevolking is het hebben van water en een toilet een grote luxe. Veel landen hebben anno 2024 namelijk nog steeds te kampen met een groot watertekort. Deze watercrisis leidt ertoe dat meisjes en vrouwen hier het meest onder lijden. Voor velen van hen is seks in ruil voor (drink)water namelijk een realiteit. Dit noem je ook wel sextortion. Een van de velen vrouwen die haast dagelijks te maken krijgt met deze vorm van afpersing is Sylvia Mwenesi (24). "Ze grepen me vast en sloegen me in elkaar."
Wat is sextortion?
Sextortion, oftewel seksuele afpersing, is een vorm van machtsmisbruik waarbij iemand onder druk wordt gezet om seks te hebben in ruil voor iets anders. Sextortion komt voor in verschillende vormen. Voornamelijk in delen van Afrika en Azië worden vrouwen en meisjes aangezet of gedwongen om seks te hebben om toegang te krijgen tot (drink)water. Dit is een van de vele vormen van sextortion. Deze vorm van sextortion wordt in de hand gewerkt door de toenemende waterschaarste en een gebrek aan watervoorzieningen in verschillende landen, waaronder: Kameroen, Nigeria, Ghana, Ethiopië, Oeganda, Kenia, Rwanda, Tanzania, Malawi, Mozambique, Botswana, Zuid-Afrika, Nepal, India, Bangladesh, Sri Lanka, Indonesië en Colombia.
Watercrisis
De klimaatcrisis en de watercrisis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo zorgt de klimaatcrisis wereldwijd voor abnormale temperaturen, langere periodes van droogte en extreme regenval. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat de watercrisis verergert. In sommige landen was schoon drinkwater al schaars en dat probleem verergerd dus door de gevolgen van de klimaatcrisis.
Begluren op het toilet
Sommige mensen in onder meer Oeganda, Nepal, Kenia en Bangladesh moeten naar waterpunten om drinkwater te halen. Mensen zijn vaak kilometers van deze punten verwijderd en leggen deze afstand soms op blote voeten af. Niet alleen volwassen vrouwen, maar ook jonge schoolmeisjes verzamelen zich bij de waterpunten. Uit onderzoek van Simavi blijkt dat zij zich erg onveilig voelen tijdens het halen van water. De meisjes krijgen te maken met fysiek geweld in combinatie met seksuele intimidatie. Daarbij komt het vaak voor dat ze begluurd worden door gaten in de muren of deuren, terwijl zij zichzelf wassen of naar het toilet gaan.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Angst voor verkrachting
Naast het begluurd worden op de toiletten, heerst er ook een reële angst om verkracht te worden. Een van de jonge vrouwen die deze angst ook regelmatig voelt, is Sylvia. Ze woont al haar hele leven in Kibera, een arme wijk in de hoofdstad van Kenia, en staat regelmatig in de urenlange rijen met haar jerrycan om water te halen. "Op een dag ging ik water halen en nam een aantal mannen mijn jerrycan af en gooide het weg. Vervolgens grepen ze mij en sloegen me in elkaar. Ze wilden nog verder gaan en mij verkrachten", vertelt ze aan Simavi. Dit heeft haar flink wat angst ingeboezemd. "Ik ben bang om water te halen, maar ik moet wel. We kunnen niet thuis blijven zonder water."
Uit het onderzoek komen meerdere verhalen naar voren over vrouwen en meisjes die verkracht zijn, terwijl zij water haalden. Zo vertelt een Oegandese vrouw: "In een nabijgelegen dorp was er een jonge vrouw die water ging halen bij een put die ver weg was. Twee mannen namen haar toen mee naar het bos en hebben haar om de beurt verkracht." Iemand uit Nepal vertelde over de verkrachting van een jong schoolmeisje. "Het toilet op de school verkeerde in een problematische toestand, dus ging ze naar een openbaar toilet buiten de school, waar ze vervolgens werd verkracht." De Nepalees legt uit dat dit onder meer komt omdat de sloten van deze toiletten van slechte kwaliteit zijn of er gewoonweg niet zijn.
Het gevolg is dat meisjes en vrouwen 's nachts geen water meer durven te gaan halen of naar het toilet durven te gaan. Overdag gaan ze liever water halen in groepen of onder begeleiding van mannen of ouderen die hen bescherming kunnen bieden. Maar hier blijft het niet bij.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Huiselijk geweld
Naast de angst op verkrachting, krijgen de vrouwen namelijk ook te maken met meer huiselijk geweld. Vrouwen uit alle landen die voorkomen in het onderzoek, melden dat ze door hun mannen verbaal mishandeld worden. Zo worden zij beschuldigd van ontrouw, omdat ze voor langere periodes op een dag (noodgedwongen) lang wegblijven om water te halen. Daarnaast worden ze ook uitgescholden, omdat ze hierdoor minder tijd hebben voor huishoudelijke taken en "het huis verwaarlozen".
'Water is een recht'
Naast de angst die veel vrouwen hebben om drinkwater te halen, naar het openbaar toilet te gaan of begluurd te worden, kunnen vrouwen thuis dus ook nog te maken krijgen met psychologische stress. En dat allemaal als gevolg van de watercrisis. Simavi heeft een petitie gestart om deze problemen eigenhandig aan te pakken: "Wij vinden dat iedereen, overal ter wereld veilig toegang moet hebben tot drinkwater. Wij eisen dat overheden meer prioriteit geven aan het garanderen van een veilige toegang tot water voor vrouwen en meisjes", schrijven ze op hun website. "We moeten er alles aan doen om seks voor water uit te bannen."
Lees ook
Up 2 Date
Sevn Alias zet zich in voor schoon drinkwater in MalawiOMG
Sekteleider Kenia liet volgers zichzelf uithongeren om "sneller in de hemel te komen"FunX
Jongeren over hun ervaringen met seksueel geweld in heftige docu 'Wij praten niet'Up 2 Date
RIVM waarschuwt: snel actie nodig, anders in 2030 drinkwatertekort