Hulphonden zomaar geweigerd in winkels: ''Schoenzolen viezer dan hondenpoten''
- News
- Hulphonden zomaar geweigerd in winkels: ''Schoenzolen viezer dan hondenpoten''
Hulphonden die speciaal gericht zijn om mensen met een handicap te helpen met de dagelijkse activiteiten, worden vaak geweigerd op publieke plekken. Winkels, supermarkten en ziekenhuis weigeren honden vaak vanwege hygiëne. Uit een onderzoek van de Utrechtse Universiteit blijkt echter dat dit ten onrechte gebeurt, want zelfs de onderkant van je schoenen zijn viezer dan hondenpoten. De 18-jarige Robin is ook meerdere keren geweigerd met haar hulphond en vertelde daar meer over aan Sander in 7/11.
PTSS-hulphond
In Nederland zijn er ongeveer 2200 mensen met een hulphond. De bekendste zijn: blindengeleidenhonden, ADL-, epilepsie- en PTSS-hulphonden. De ADL-hulphonden helpen mensen met een lichamelijke beperking bij hun dagelijkse activiteiten.
Robin heeft zelf een PTSS-hulphond vanwege haar traumaklachten en zware depressies. ''Mijn hond geeft mij structuur. Ook signaleert hij vroegtijdig stress, zodat ik op tijd kan handelen waardoor het niet verder uitloopt op paniek en noodsituaties.'' Verder kan Robin's hond haar helpen op de momenten wanneer ze helemaal 'de kluts kwijt' is door uitgangen te zoeken en haar veilig naar huis of het openbaar vervoer te begeleiden.
Geweigerd
Het is voor mensen met een hulphond erg belangrijk - soms zelfs van levensbelang, om hem of haar overal mee naartoe te nemen. Toch blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat ruim vier op de vijf baasjes worden geweigerd om met het dier publieke plekken binnen te treden. Robin heeft dit tot haar grote verbazing al meerdere keren meegemaakt: ''Je kan dan wel in discussie gaan met een winkelmedewerker over de rechten van hulphonden, maar je komt toch geen stap verder. Uiteindelijk moet je je gewoon omdraaien en de winkel uitlopen.''
Hygiëne-argument
In het VN-verdrag dat gericht is op het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking, staat beschreven dat hulphonden welkom zijn op publieke plekken. Toch overtreden veel weigeraars de Nederlandse Wetgeving, omdat ze van mening zijn dat het toelaten van dieren onhygiënisch is. Uit het Utrechtse Universitair onderzoek blijkt echter dat dit argument niet klopt. Ze onderzochten dit door 25 hondenpoten te vergelijken met de schoenzolen van hun baasjes. Hieruit is gebleken dat de hondenpoten schoner zijn dan de schoenzolen. ''Het hygiëne-argument op basis waarvan assistentiehonden vaak worden geweigerd in publieke locaties is daarmee weerlegd'', aldus Jasmijn Vos, een van de onderzoekers tegen NOS.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.