Coronavirus: wat wordt er momenteel tegen gedaan in Nederland?
- News
- Coronavirus: wat wordt er momenteel tegen gedaan in Nederland?
Het coronavirus heeft ook Nederland bereikt. Zo werd gisteren het eerste besmettingsgeval bekend in Tilburg. Vandaag werd bekend dat ook een vrouw uit Amsterdam besmet is. Maar wat wordt er in Nederland op dit moment gedaan tegen het coronavirus? Woordvoerder Harold Wiegel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vertelde er alles over in Start met Fernando.
Contactonderzoeken
Het eerste besmettingsgeval is volgens Wiegel vastgesteld door een laboratoriumonderzoek. De patiënt, een 56-jarige man uit Loon op Zand, zit nu in isolatie in het ziekenhuis. De GGD is bezig met zogeheten contactonderzoeken waarin onderzocht wordt met wie de patiënt contact heeft gehad. Dit om verdere verspreiding te voorkomen. Mensen die contact hebben gehad met de man, worden door de GGD extra goed in de gaten gehouden. Wiegel: "Die moeten dan twee keer per dag hun temperatuur opmeten en die doorgeven aan de GGD. Ook als ze andere klachten hebben, moeten ze dat melden. Als ze ziek worden, zou je daar een diagnose op kunnen doen en kijken of er sprake is van het coronavirus. Dan worden ze weer in isolatie geplaatst."
Goede samenwerkingen
Volgens Wiegel is er nog geen reden tot paniek. Het is volgens hem een situatie die te verwachten was. Hij garandeert dat er achter de schermen meer werk verricht wordt dan zichtbaar is voor de buitenwereld. "We hadden landen om ons heen waar al sprake was van het coronavirus. Dat kon natuurlijk ook in Nederland gebeuren, dat vonden we een reëel risico waar we rekening mee hielden. [...] Ik kan wel zeggen dat we als Nederland hier zeer goed op zijn voorbereid. We hebben goede testen, er is een samenwerking tussen het RIVM, de GGD en de artsen infectieziekten. Ook alle ziekenhuizen zijn in staat om patiënten in isolatie te verplegen."
Jongeren
Tot de meest kwetsbare groep behoren voornamelijk ouderen en kleine kinderen. Dat is volgens Wiegel ook te zien in de sterftegevallen van de normale griep. Jongeren hoeven zich volgens Wiegel vooralsnog geen zorgen te maken. "Er is niet direct een reden voor jongeren om zich extra ongerust te maken. [...] Eigenlijk geldt voor het nieuwe coronavirus precies hetzelfde als bijvoorbeeld voor griep en verkoudheid: was regelmatig je handen goed met water en zeep, gebruik als je moet hoesten of niezen bij voorkeur papieren zakdoekjes. Of hoest in de binnenkant van je elleboog, in je mouw. Op die manier helpt het om verspreiding van virussen in het algemeen tegen te gaan en dat geldt ook voor dit virus."
Tweede besmetting bekend
Er is in Nederland inmiddels een tweede patiënt bekend met het coronavirus, dat meldt het RIVM. Het gaat om een vrouw uit Amsterdam die vorige week in de regio Lombardije in Italië was. Haar leeftijd is nog niet bekendgemaakt en ze zit op dit moment in thuisisolatie. Het RIVM zegt alert te blijven voor nieuwe besmettingen en hetzelfde protocol te hanteren bij het vinden van nieuwe besmettingen: isolatie, contactonderzoek en voortdurende controle van de patiënt.
Lees ook
Up 2 Date
300 mogelijk met corona besmette carnavalsvierders gezocht in grensgebied LimburgUp 2 Date
Strenge maatregelen in Italië tegen het coronavirusUp 2 Date
Nederlanders op cruiseschip Westerdam langer vast vanwege coronavirusUp 2 Date
Eerste coronapatiënt in Nederland (56) 'maakt het naar omstandigheden goed'