Ziek melden bij liefdesverdriet? "We doen er te luchtig over"
- News
- Ziek melden bij liefdesverdriet? "We doen er te luchtig over"
Geen hap meer door je keel krijgen, alleen maar kunnen huilen en zelfs fysieke pijn hebben: liefdesverdriet is no joke. Soms valt dat gebroken hart zo zwaar, dat je niet eens meer normaal kan functioneren. Toch is liefdesverdriet niet echt een gebruikelijke reden om je ziek te melden. Moet dat veranderen? Ingrid besprak het in TopiX met psycholoog en relatietherapeute Melissa van Buuren.
Onderschat
Melissa vertelt dat liefdesverdriet gepaard kan gaan met serieuze klachten. "We doen er te luchtig over. Het wordt onderschat." Naast psychische ongemakken, kun je namelijk ook last hebben van hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid en - ja, serieus- hartklachten. "Het is vergelijkbaar met rouwverwerkingsklachten."
Accepteer je verdriet
Hoe vervelend het ook is, Melissa benadrukt wel dat het belangrijk is om het verdriet 'aan te gaan'. Of ziek melden dus een goede optie is, verschilt per persoon. Werken kan afleidend werken, maar niet iedereen is even snel met het verwerken van zijn of haar verdriet. Onder andere de duur van de relatie en het gemak om weer een nieuwe partner te vinden, spelen daar allemaal een rol bij. Haar advies? "Luister naar jezelf. Accepteer het verdriet, maar zorg dat je daarna je normale ritme weer oppakt en probeer wat afleiding te zoeken."
ziek of vakantiedag?
Moet liefdesverdriet binnen bedrijven een geldige reden worden om je ziek te melden? De mening van de FunX-luisteraars bleken nogal te verschillen. De meerderheid - met name de ervaringsdeskundigen - vinden van wel. Maar sommigen, zoals Arra, zijn bang dat mensen er misbruik van gaan maken."Liefdesverdriet is niet echt ziek-ziek. Als je dan een vrije dag wilt nemen, moet dat van je vakantiedagen afgaan."