Hoe exposers op Telegram mensen met gemengde relaties het leven zuur maken
- News
- Hoe exposers op Telegram mensen met gemengde relaties het leven zuur maken
Daten buiten je eigen cultuur is niet altijd makkelijk. Het loopt soms zo erg uit de hand dat jongeren hierdoor geen contact meer hebben met hun ouders door gemengde relaties. Uit een recent onderzoek van NOS Stories blijkt dat er nog regelmatig jongeren met gemengde relaties worden uitgescholden en geïntimideerd door exposers in Telegramgroepen. Maxime van NOS Stories deed hier onderzoek naar en sprak verschillende mensen over dit onderwerp. Zij vertelde er meer over in Start met Fernando.
Geshamed worden omdat je met een zwarte jongen date?
'N****hoertjes Bijeen'
Om meer te weten te komen over dit fenomeen, besloot Maxime om zelf in tien verschillende Telegramgroepen te stappen. Die groepen hebben vaak al de meest racistische namen, zoals N****hoertjes Bijeen. "Je ziet vooral foto's en video's van meisjes die vaak met zwarte jongens daten. Die meiden worden uitgescholden en afgemaakt in de reacties. Er staan soms ook namen en telefoonnummers bij en er wordt dan opgeroepen om contact op te nemen met deze meisjes om hen te intimideren."
Waarom?
Waarschijnlijk vraag jij jezelf ook af waarom bepaalde mensen de tijd nemen om andermans leven zuur te maken. Waarom vinden zij het zo'n groot probleem als iemand uit hun eigen cultuur datet met iemand uit een andere cultuur? Voor het onderzoek sprak Maxime met socioloog Meryem Ajouaou. "Uit ons gesprek begreep ik dat het eigenlijk te maken heeft met twee dingen. Ten eerste kan het zijn dat mensen boos worden, omdat zo'n meisje haar 'cultuur verliest' door te daten met een jongen uit een andere cultuur. Vaak zie je foto's van meisjes met zwarte jongens. Behalve de angst voor het verliezen van de cultuur, heeft het ook gewoon te maken met racisme. Zo van: deze persoon is niet goed genoeg om met zo'n meisje te daten."
Video met klasgenoot
Maxime belde met een meisje dat zelf slachtoffer is van online shaming. Drie jaar geleden postte het meisje een video op Snapchat waarin te zien is dat zij op straat loopt met een klasgenoot, een zwarte jongen. Die video is door iemand van haar Snapchat geplukt en vervolgens gedeeld in allerlei online groepen. "Er werd gezegd dat het haar vriend is en dat zij een hoer is. Allemaal van dat soort nare dingen. Die video gaat nog steeds rond en ze komt er niet van af."
Het meisje wil anoniem blijven en vertelt Maxime waarom zij zo bang is. "Het is vaak zo dat het als een schande wordt gezien als een Marokkaans meisje met een zwarte jongen gaat. Ik wil vooral vanwege mijn familie en mijn broer anoniem blijven. Ik weet niet of zij mij gaan geloven, want andere mensen geloofden mij ook niet."
Slachtoffer van online shaming?
Word je zelf online geshamed en weet je niet wat je moet doen? Maxime: "Als je gediscrimineerd, bedreigd of seksueel geïntimideerd wordt, kan je altijd aangifte doen. Want dat is allemaal strafbaar. De politie wil dit ook vooral zodat zij veel meer zicht krijgen op dit probleem. Als je dat niet durft, kan je ook een anonieme melding doen bij de politie. Ook wordt er aangeraden om erover te praten. Als dat niet kan met je vrienden of familie, kijk dan op fier.nl. Op die site kan je advies krijgen van hulpverleners die jou verder kunnen helpen."
Check het hele onderzoek van NOS Stories hieronder.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stop shaming
Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!
Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.
Lees ook
FunX
Luisteraar Ouassima startte een Facebookgroep om exposers aan te pakkenUp 2 Date
YousToub over exposers op Telegram: "Doe iets nuttigs, hier maak je mensen mee kapot"FunX
India ging op onderzoek uit in 'exposegroepen': "Er worden zelfs adressen gedeeld"Up 2 Date
Slachtofferhulp Nederland: Veel slachtoffers van shame sexting zoeken geen hulp uit schaamte