Ex-verslaafde Renee legt uit waarom GHB gevaarlijker is dan je denkt
- News
- Ex-verslaafde Renee legt uit waarom GHB gevaarlijker is dan je denkt
Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen belanden er steeds meer minderjarigen in het ziekenhuis door GHB-gebruik. De drug, die wordt gezien als een goedkoop alternatief voor alcohol, lijkt steeds populairder te worden. De jongeren weten alleen te weinig over de gevaren van GHB. Iemand die daar wél alles van weet, is Renee Kelder. Zij raakte op haar negentiende zwaar verslaafd aan de drug. Ze schreef er een boek over en vertelt haar verhaal aan Morad & Shay.
Renee: "Als ik een dosis oversloeg, ging ik trillen, werd ik angstig en moest ik zweten. Het enige dat ik dan wilde was meer GHB."
verslavingsgevoelig
Renee raakte in contact met GHB door een studiegenootje: "Ze zei er veel goede dingen over tegen mij, dat je er geen kater van krijgt en dat het niet schadelijk is." Schadelijk was het echter wel. Na één keer gebruikt te hebben, was Renee hooked. Ze gebruikte het eerst alleen nog op feestjes, maar al snel nam ze elke dag - nog voor het ontbijt - GHB.
"Het gaat supersnel, binnen twee weken was ik er verslaafd aan."
Effect
Het effect van GHB is te vergelijken met alcohol: je wordt ontspannen, losser en zelfverzekerder. Dat is ook precies de reden dat Renee niet meer zonder kon, ze wilde niet meer terug naar de persoon die ze eerst was.
"Ik zat in die periode niet lekker in mijn vel en toen ik die drug nam voelde ik me veel zelfverzekerder. Dat gevoel wilde ik continu. Ik wilde alleen nog maar die GHB-Renee zijn"
Doseren
Renee wist de GHB zo te doseren dat ze zich precies goed voelde en haar verslaving aan de buitenwereld kon verbergen. Zo kon ze haar dagelijks leven voortzetten en ondertussen drugs blijven gebruiken. Tegen haar omgeving ontkende ze drugs te gebruiken. "Ik leidde een dubbelleven." Maar het doseren van GHB is niet zo makkelijk als het lijkt. De grens tussen je goed voelen en bewusteloos raken is heel klein. Dat is ook de reden dat er zoveel mensen in het ziekenhuis belanden door de drug.
"GHB is moeilijk te doseren, als je teveel neemt ga je out. Je vergeet vaak wanneer je je dosis hebt genomen en dan neem je al gauw teveel."
afkicken
Zes jaar lang was Renee verslaafd. Uiteindelijk was het haar hond Flip die Renees leven redde. De aanschaf van een hond zorgde ervoor dat Renee minder drugs begon te nemen. Ze moest immers goed kunnen zorgen voor hem. Toen ze eenmaal nuchter bij haar vrienden verscheen die wel drugs aan het gebruiken waren, kwam ze tot een definitieve inkeer: "Het was superdeprimerend. Ze zaten daar drugs te gebruiken met de gordijnen dicht. Toen dacht ik: nee ik wil dit niet meer."