FunX

Wat is er aan de hand tussen Israël en Libanon?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wat is er aan de hand tussen Israël en Libanon?

Israël is vannacht een grondoffensief in het zuiden van Libanon gestart om zo naar eigen zeggen te vechten tegen Hezbollah voor hun eigen veiligheid. Dit gebeurt niet lang na de moord op de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah. Maar wat is er eigenlijk aan de hand?

Aanvallen Israël op Libanon

De grondaanval die vandaag in Zuid-Libanon is gestart, zou volgens Israël gericht zijn op Hezbollah-bases langs de grens van Libanon en Israël, die een bedreiging zouden vormen voor Israël. Volgens een Israëlische legerwoordvoerder zullen deze aanvallen gericht zijn op plekken van Hezbollah die een gevaar vormen voor Israëlische steden, dorpen en gemeenschappen langs de grens. Israël zegt dat het gevecht wordt gevoerd tegen Hezbollah, maar in realiteit hebben ze afgelopen 24 uur al meerdere plekken in Libanon gebombardeerd, waarbij 95 doden zijn gevallen, en een Palestijns vluchtelingenkamp aangevallen.

Hoewel er sinds vandaag een grondoffensief door Israël in Libanon is gestart, heeft hetzelfde leger al meerdere luchtaanvallen gedaan waarbij bijna drieduizend gewonden en tientallen overleden Libanese burgers vielen. Dit werd ook wel de meest dodelijke luchtaanval genoemd in de laatste jaren. Door de zware bombardementen in de afgelopen week zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zo'n 600 mensen omgekomen. Volgens Filippo Grandi van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn 200.000 mensen op de vlucht binnen Libanon en nog eens 100.000 mensen naar buurland Syrië vertrokken. Daarnaast is op 27 september de leider van Hezbollah, Hassan Nesrallah, vermoord door het Israëlische leger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pagers exploderen

Eerder heeft Israël ook voor veel burgerdoden en gewonden gezorgd, nadat zij de communicatiemiddelen van Hezbollah lieten exploderen. Deze pagers, een soort telefoons die in de jaren '80 veel werden gebruikt voor communicatie, waren door Israël gemanipuleerd om te exploderen toen Hezbollah-leden ze gebruikten. Israël gaf een gecodeerd signaal om de explosieven in de apparaten te activeren. Volgens voormalig CIA-directeur Leon Panetta kan deze actie worden gezien als een terroristische daad, omdat het bewust gericht was op het veroorzaken van slachtoffers.

Bij deze explosies vielen meer dan 2800 gewonden en tientallen doden, waaronder zowel Hezbollah-strijders als burgers die zich in de buurt bevonden. De aanval heeft de spanningen tussen Israël en Hezbollah verder verergerd en zorgde voor internationale verontwaardiging, vooral vanwege het grote aantal burgerlijke slachtoffers.

Wie is Hezbollah?

Het gevecht dat Israël in Libanon voert, komt voort uit het aanhoudende conflict met Hezbollah dat al jaren gaande is. Hezbollah is een groep die in de jaren 80 ontstond als reactie en verzet op de bezetting van Israël in Zuid-Libanon tijdens de burgeroorlog van 1975-1990. Israël mengde zich namelijk in deze oorlog nadat veel Palestijnen naar Zuid-Libanon waren gevlucht. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie vluchtte naar Zuid-Libanon om vanuit daar aanvallen uit te voeren op Israël.

In 1982 kwam Israël dan ook Libanon binnen om deze organisatie uit het land te verdrijven. Hoewel de burgeroorlog in 1990 ten einde kwam, bleef Israël in Libanon om een bufferzone te behouden tegen aanvallen van Hezbollah en andere gewapende groepen. Pas in 2000, na bijna achttien jaar van bezetting en onder druk van internationaal verzet en het voortdurende verzet van Hezbollah, trok Israël zich volledig terug uit Zuid-Libanon. Dus hoewel de burgeroorlog in 1990 eindigde, ging het conflict tussen Israël en Hezbollah in Zuid-Libanon nog door tot het jaar 2000. In 2006 brak er opnieuw oorlog uit toen Hezbollah twee Israëlische soldaten ontvoerde. Na 34 dagen werd er een wapenstilstand bereikt, maar de spanningen zijn nooit verdwenen.

Ster advertentie
Ster advertentie